eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Komolyabb döntések híján kevesebb összecsapás lesz 2008-ban

Elnökválasztások bolygathatják meg az Egyesült Államok és Oroszország életét 2008-ban. Az Economist szerint az amerikai elnök béna kacsává válhat a jövő év végi voksolásig, Oroszországban pedig az állam stabilitása függ a 2008. márciusi választástól.

Az amerikai törvényhozás irányítását 2007-ben átvették a demokraták, az amerikai elnökválasztási kampány élessé válása miatt pedig a republikánusok is lökik el maguktól az elnököt, függetlenítve magukat a 2001 óta tartó Bush elnökség kudarcaitól.

Jövőre minden figyelem a jelöltekre, az ígéretekre, az egészségügy rendbetételére és az iraki szerepvállalásra vetül, George Bushnak azonban van még egy éve.

Az Economist szerint tökéletes lesz az elnök bénultsága a regnálása utolsó évében, maradandót legföljebb a külpolitikában tudna alkotni, a körülmények miatt viszont erre nincs sok esély. Ezek főként az idei bevándorlási reformkísérlet elbukásában, az egészségügy átalakításának kudarcában és az Irak-politikában gyökereznek.

A brit hetilap viszont úgy véli, így a 2008-as év egyik előnye lehet, hogy komolyabb politikai döntések híján kevesebb lesz az összecsapás is.

Mosolyoffenzíva

Mosolyoffenzíva várható az elnök és a külügyminiszter részéről a transzatlanti kapcsolatok alakításában, amelynek táptalajt adhat az Amerika barát Nicholas Sarkozy francia elnökké választása.

Az Economist szerint Irán lesz a kulcsa annak, hogy milyen lesz Bush utolsó elnöki éve.

Hasonlóan bizonytalan a helyzet Oroszországban is, ahol a brit hetilap a politikai stabilitás csökkenését várja a márciusi elnökválasztástól. Vlagyimir Putyinnak az alkotmány szerint tavasszal távoznia kell a Kremlből, de az alaptörvény azt elvben nem zárja ki, hogy rövid pauza után visszatérjen az elnöki székbe.

Csúcsára állított piramis

Kockázatos azonban Putyinnak túlságosan elzárkóznia a rövid szünet alatt, az elnök így várhatóan miniszterelnök lesz egy ideig - véli a hetilap. Bár az elnök most szinte a teljhatalmú vezetője Oroszországnak, az Economist szerint Putyin egy stabilnak tűnő, de valójában a csúcsára állított piramist épített ki nyolc év alatt, amit képes megbolygatni egy hozzá hű stróman is, mégpedig úgy, hogy elbizonytalanítja a hatalmat kiszolgáló üzleti kört.

A lap azt írja, esetleges miniszterelnökségének másik veszélye, hogy Putyinnak kormányfőként vállalnia kell a felelősséget az általa kiépített rendszer hibáiért. Az Economist szerint 2008-ban dominánssá válik Oroszországban a most is meghatározó nacionalizmus.

Szerző: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×