eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Forradalmi hevület: népszerű név a Viktor

Alig tudnak valamit a kommunizmusról azok a romániai fiatalok, akik az 1989-es decemberi forradalom idején születtek. A forradalom gyermekei e napokban váltak nagykorúvá.

Soha nem volt annyira népszerű a Viktória, a Gloria, a Viktor és a Győző név Romániában, mint 1989 decemberében.

A forradalom idején született gyermekeknek a szülők igyekeztek az eseményekhez illő nevet választani.

Több romániai újság felfigyelt azonban arra, hogy a Győzők és Viktóriák most nagykorúsodó generációja alig tud valamit a kommunizmusról, a Ceauºescu-diktatúráról, és az azt megdöntő temesvári forradalomról.

Egy székelyudvarhelyi lány például úgy tudta, hogy Nicolae Ceauºescu, az egykori diktátor leváltás útján távozott a hatalomból. A rettegett politikai rendőrség, a Szekuritáté hálózatát pedig az áruházak biztonsági szolgálatához, a security feliratos fekete ruhát viselő megtermett férfiakéhoz hasonlította a 18. születésnapját ünneplő lány.

Homályos képet vázolt fel a kommunizmusról egy temesvári fiú is, aki éppen a forradalom kirobbanása napján, december 15-én született. Megjegyezte, hallotta néhány tanáráról, hogy a Szekuritáté besúgói voltak, de ez egyáltalán nem befolyásolta a róluk kialakított véleményét.

"Az a fontos, hogy ma már nem folytatják ezt a tevékenységet" - állapította meg a fiatalember.

Szülei elmagyarázták, nem szerették volna gyermeküket a régi rémségekkel terhelni. Úgy nevelték, hogy ne viszonyítsa jelenlegi helyzetét a rossz időkhöz.

A fiataloknak azt a legnehezebb elképzelni, hogy a diktatúra utolsó éveiben mindennaposak voltak az áramszünetek, hogy egyetlen tévécsatornát lehetett nézni, azon pedig naponta három-négyórás adást sugároztak.

"Nem is tudom, hogy képes lennék-e élni egy ilyen világban" - jegyezte meg az egyik bukaresti napilapnak egy Gloria nevű temesvári lány, aki december 19-én töltötte be a 18. évét.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×