eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pánik Németországban

Alig néhány órával a schengeni szerződés kiterjesztése előtt a Berlinben kormányzó kereszténypárti és szociáldemokrata vezetők felhívták a figyelmet a határellenőrzés megszűntetésével járó veszélyekre. A héten a német rendőrszakszervezet elnöke is kijelentette, hogy számolni kell a bűnözők nagymértékű beáramlásával.

A kereszténypártok belügyi szakértőjének tekintett Wolfgang Bosbach egy sajtóinterjúban kifejtette, hogy még nem alakult ki a zökkenőmentes együttműködés a német rendőrség és a schengeni szerződéshez csatlakozó új uniós országok hatóságai között. Bosbach kiváltképpen technikai nehézségeket emlegetett.

Ezekre utalt a napokban a német rendőrszakszervezet elnöke is, amikor felpanaszolta, hogy Németországban a rendőrség még analóg rádióösszeköttetést tart fenn, míg Lengyelországban ezt a technikát sokkal korszerűbbel váltották le. Emiatt viszont egyelőre nincs lehetőség a határok feletti gyors kommunikációra a bűnüldöző szervek között.

A berlini törvényhozás belügyi bizottságának szociáldemokrata elnöke is úgy vélte, hogy a schengeni rendszert túl korán terjesztették ki az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokra.

Sebastian Edaty síkra szállt amellett, hogy a bűnözők beáramlásának megakadályozására, szélesítsék ki a határ menti ellenőrzéseket.

Kiváltképpen a még meglévő életszínvonal-különbségből kifolyólag félő, hogy az elkövetkező hetekben Lengyelország és Csehország felöl egyesek a törvénytelen eszközökkel történő gyors meggazdagodás reményében szivárognak be Németországba.

Ezt az aggodalmat igazolja a keletnémet lakosság körében végzett felmérés, amely szerint a válaszadók közel 60 százaléka tart a határellenőrzés megszüntetéséből fakadó veszélyektől és a Cseh-, illetve Lengyelországhoz közel fekvő településeken szinte pánikszerűen szerelik fel a különleges biztonsági és riasztóberendezéseket.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×