eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Hatalmas doppinghálózatot lepleztek le, de "keresztapa" nincsen

Amerikai szövetségi nyomozók hatalmas földalatti hálózatra csaptak le, amely szteroidok, emberi növekedési hormonok és egyéb, sportolók által használt szerek terjesztésével foglalkozott. A szálak Kínába vezetnek.

Rendkívül kiterjedt hálózatra csaptak le az amerikai nyomozók az Egyesült Államokban. A főleg sportolók által használt szteroidok és növekedési hormonok terjesztésével foglalkozó szervezet szálai 37 kínai vállalathoz vezetnek.

A termékeiket elsősorban az interneten keresztül árusító elosztók névtelen e-mail szolgáltatásokat és jelszóval védett chat-szobákat használtak - közölték amerikai szövetségi és állami nyomozók.

"A hálózat nem egy kézben összpontosul. Egyedi elosztósejtek után nyomozunk. Nem létezik 'szteroid-keresztapa'" - jelentette ki Steve Robertson, a Kábítószerügyi Hatóság szóvivője.

A szervezet becslése szerint a törvénytelen kémiai szerek 99 százaléka Kínából származik. Az akcióban letartóztatott 124 ember többségét azzal gyanúsítják, hogy Kínából nagy mennyiségben behozott kémiai anyagokkal kereskedtek. Azzal vádolják őket, hogy saját otthonaikban felállított laboratóriumokban készítetettek az anyagokból tablettát, vagy injekciót.

A termékeket aztán az interneten árusították. Az Egyesült Államokban egyébként hasonló termékeket csak receptre, vagy a Kábítószerügyi Hatóság engedélyével lehet forgalomba hozni.

A hatóság ügynökei adatbázist állítanak össze a vásárlókról is. Bár neveket nem mondtak, a szervezet azt közölte, hogy amennyiben szükséges, felveszik a kapcsolatot a profi sportligákkal és a doppingellenes ügynökség emberivel is.

"Elképzelhető, hogy nem mindenki ellen emelünk vádat, de beazonosítjuk őket. Vannak neveink. Vannak címeink. Több ezer név került a látókörünkbe, de pontos számot nem mondhatok" - jelentette ki a szervezet New York-i irodájának egyik különleges ügynöke, John P. Gilbridge.

A nyomozás két éve tart és a Kábítószerügyi Hatóságon kívül az FBI, az adóhatóság, az országos kábítószerügyi központ és az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatala is részt vesz benne.

A hatóságok egyébként 6,5 millió dollárnyi (1,2 milliárd forintnyi) készpénzt, 25 járművet, 3 hajót, 27 tablettakészítő gépet és 71 fegyvert foglaltak le 56 szteroid-laboratórium átkutatása közben.

Egyedül Long Islanden két elosztóhálózatnál több mint 13,5 millió dollárnyi (2,4 milliárd forintnyi) szeteroidot foglaltak le. Az egyik gyanúsított, a szeptember 12-én az édesanyjával és a feleségével együtt letartóztatott 36 éves férfi a múlt héten öngyilkos lett.

A kínai kapcsolatnak különös hangsúlyt ad a tény, hogy a főváros, Peking rendezi jövőre a nyári olimpiát, melyek kapcsán az egyik fő törekvés a játékok tisztaságának megőrzése.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×