eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Oxford történelmi épületeit fenyegeti az áradás

Nagy-Britanniában még mindig a hatalmas károkat okozó árvíz az első számú téma. Az ismert egyetemi városban, Oxfordban a lakosok dühösen és kétségek között várják az előrejelzéseket. Szerdán már 250 otthon lakóit evakuáltak a hatóságok, de van, aki nem hisz az ellentmondó prognózisoknak és marad.

Oxford nyugati része víz alatt van, csakúgy, mint a pályaudvar környéke, és légi felvételek tanúsága szerint sok történelmi épület is veszélyben van.

Volt, akit szerdán hajnali egykor ébresztettek a tűzoltók, hogy jobb, ha elhagyja a házát. A lakosok egy része azonban azt mondja, hogy inkább marad. Így egyesek házuk földszintjén, derékig érő vízben adtak telefoninterjúkat a médiának.

"Jöjjön a pokol"

A George Inn nevű pub előtti táblán pedig ez a közismert angol mondást idéző felirat volt olvasható:"Szokásos nyitva tartással működünk, jöjjön a pokol, vagy az árvíz".

Az árvíz pedig makacsul jött, először a Temzéből, majd annak mellékfolyóiból. Az oxfordi egyetem egyik professzora elmondta, hogy az árvíz által érintett történelmi épületeken statikai vizsgálatot kell majd végezni.

A lakosok egyre zaklatottabban fogadják az ellentmondó előrejelzéseket. Szerdán már világossá vált, hogy az árvíz még nem tetőzött, mert tovább emelkedett a vízszint. Így nem csoda, hogy tüntetők fogadták a városba látogató Gordon Brown miniszterelnököt, aki sietve megígérte, hogy további, közel hatvan millió eurónyi összeget kapnak az árvíz sújtotta városok önkormányzatai.

A brit árvízvédelmi ügynökség szerda este hat helyen jósolt komoly árvizet - köztük az egyik legtöbbet szenvedett városban, a Severn folyó menti Tewkesbury-ben és Oxfordban is.

Újabb esők várhatóak

A meteorológusok csütörtökre további 15 milliméter esőt jeleztek előre.

Közben Glocestershire grófságban továbbra is szünetel a vízellátás, és az embereknek sorban kell állniuk az ivóvízért. A rendőrség szerint egyesek a közterekre kitett víztartályokat megcsapolva magas felárral próbálták továbbadni a vizet.

A BBC idézett egy kilencvenegy éves háborús veteránt, aki háborús történeteivel próbálta tartani a lelket a többiekben. Reginald Davies arról mesélt nekik, hogy Burmában egyszer öt napon át nem jutott ivóvízhez.

Nem tudni, hogy a fiatalabb nemzedékek türelme mikor ér véget, de szakértők figyelmeztettek: ha akadozni fog a vízellátás, akkor az utcákat elborító koszos víz miatt járványok is kitörhetnek. Egy másik ellenálló, Richard Yates, 55 éves postás közben a maga módján próbált segíteni. Derékig érő vízen átgázolva kézbesített 20 kötetet a legújabb Harry Potter könyvből, a házaikban ragadt olvasók nagy örömére.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×