eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szükség van a tömeges körülmetélésekre

Minél hamarabb meg kell kezdeni a fekete-afrikai férfiak körülmetélését, mert ez csökkentheti a HIV-fertőzés veszélyét, és akár 300 ezer ember életét is megmentheti - állítják a vírussal foglalkozó kutatók.

Egy széleskörű körülmetélési program elindításával már most is elkéstek, de annak további halogatásával még több emberélet kerülhet veszélybe - figyelmeztetett az amerikai kutató, Robert Bailey a Nemzetközi AIDS Szövetség sydneyi konferenciáján.

Fekete-Afrikában naponta körülbelül 4 ezer férfi fertőződik meg HIV-víussal, közülük 3 ezer nincs körülmetélve.

Botswanában a legrosszabb a helyzet, itt igen ritkán végeznek ilyen beavatkozásokat.

Több kutatás is igazolja, amit a kutatók már 1995 óta sejtettek: a körülmetélés valóban jelentősen csökkenti a HIV-fertőzés esélyét, a heteroszexuális férfiak esetében akár 60 százalékkal is.

Ugyanakkor a beavatkozás - amely nem tekinthető tökéletes védekezési módszernek - a homoszexuális férfiaknál közel sem ennyire hatásos.

Az általános körülmetélés akár 300 ezer ember életét is megmentheti tíz éven belül, és 2 millió megfertőződést is megakadályozhat - állítják a szakemberek.

A kutatók szerint nemcsak a vírus terjedése miatt lenne szükség a program beindítására, hanem azért is, mert ma sok afrikai képzetlen gyógyítókhoz fordul, hogy elvégeztesse a beavatkozást.

A szakmai tudás és a higiénia hiánya miatt pedig ezek az emberek ki vannak téve más fertőzéseknek és betegségeknek.

A szakértők szerint a sikerhez szükség van arra is, hogy a helyi vezetők támogassák a programot, hogy az elfogadást nyerjen, mert e nélkül nem lehet majd meggyőzni az adományozókat arról, hogy pénzt fektessenek a tervbe.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×