eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hazaérkeztek Líbiából és kegyelmet kaptak a bolgár ápolónők

Kedden reggel Bulgáriába érkeztek a Líbiában elítélt bolgár egészségügyi dolgozók. A bolgár államfő nem sokkal a megérkezés után elnöki kegyelemben részesítette a hat ápolónőt és az orvost, akik a vád szerint a '90-es években több száz líbiai gyereket fertőztek meg szándékosan HIV-vírussal egy bengázi kórházban.

Virágokkal és csókokkal fogadták hozzátartozóik a csaknem nyolc és fél évi fogságból visszatérő, láthatóan megviselt bolgár ápolónőket.

A Líbiából érkezett ápolónőket és a bolgár állampolgárságú palesztin orvost a szófiai repülőtérről a Bojana állami rezidenciára vitték. Georgi Parvanov államfő ezt követően kegyelemben részesítette a Líbiában elítélt egészségügyi dolgozókat.

Egy hete lélegezhettek fel

A bolgár egészségügyi dolgozók halálos ítéletét egy hete változtatta életfogytiglani börtönbüntetésre a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács, miután az érintett családok - gyermekenként egymillió dolláros - kártérítés fejében lemondtak a halálos ítélet végrehajtásáról.

Egy nemzetközi egyezmény alapján az elítéltek hazájukban is letölthetik a büntetést. Tripoli ezután számos feltételt fogalmazott meg a kiadatáshoz.

Ezek között volt, hogy az uniós tagállamoknak minden szinten rendezniük kell kapcsolataikat Líbiával, Brüsszelnek garanciát kell vállalnia a HIV-fertőzött gyermekek gyógykezeléséért, és az uniónak részt kell vállalnia a líbiai kikötőket afrikai városokkal összekötő vasútvonalak kiépítésében. Bulgária ezeket a feltételeket elutasította.

Nemzetközi visszhang


"Nicolas Sarkozy elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke üdvözlik a várva várt egyezséget, amely lehetővé tette, hogy a több mint nyolc éve fogva tartott ápolónők és palesztin orvos visszatérhessenek Bulgáriába" - áll a francia elnöki hivatal által kiadott közleményben.

Az ápolónőkkel együtt Szófiába várják Benita Ferrero-Waldnert, az EU külügyi biztosát és Cécilia Sarkozyt, a francia államfő feleségét is, akik Claude Guéant-nal, az Elysée-palota főtitkárával együtt hétfőn Tripoliban tárgyaltak, közreműködve az ügyben mindvégig ártatlanságukat hangoztató egészségügyi dolgozók kiszabadulásában.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×