eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hamarosan gyártani fogják a 100 dolláros laptopokat

Hamarosan megkezdődhet az első 100 dolláros laptop számítógépek gyártása. Az ötlet még öt évvel ezelőtt fogant meg Nicholas Negroponte professzor agyában. A cél az, hogy olcsó számítógépekkel lássák el a fejlődő világ gyermekeit.

OLPC - a rövidítés az egy laptopot minden gyereknek nevű szervezet nevét rejti, amely célul tűzte ki, hogy olcsó számítógépekkel lássa el a fejlődő világ gyermekeit.

Kinevették és élcelődtek rajta, de a százdolláros laptop ötlete még mindig él, sőt hamarosan megkezdődik a gyártása is. Bill Gates például azt kifogásolta, hogy miért nem lesz benne merevlemezes meghajtó, mások pedig a képernyőt bírálták.

Csakhogy az XO névre keresztelt gép olcsósága ellenére kifejezetten praktikus. Az egyik fő cél az volt vele, hogy a lehető legkevesebb energiát fogyassza. Ezért nincs benne merevlemez, az információt az alaplapon egy memóriacsipre lehet elmenteni.

A színes képernyőt pedig fekete-fehér üzemmódban is lehet használni, ami egyrészt kevésbé fogyasztja az akkumulátort, másrészt, még erős napfényben is jól látható - szemben a több száz dolláros "fejlettebb" gépekkel.

A költségek leszorítására a gép nem a Windowsra, hanem egy nyílt forráskódú operációs rendszerre épül. A fejlesztők emiatt még most írják a szükséges programokat.

Mivel a cél az volt, hogy a gépeket a fejlődő országokban használják a gyerekek, ezért úgy tervezték meg, hogy mostoha időjárásban - hőségben és hidegben tehát kint a természetben egyaránt - használni lehessen. A gép ezért egy ütés- és vízálló dobozt kapott.

A gép processzorát az AMD szolgáltatja majd, amelynek a pozitív PR-mellett azért is jól jött a project, mert elősegítette egy alacsony fogyasztású CPU kifejlesztését.

Az első darabok ősszel lesznek kész, de a meghirdetett 100 dollár helyett 175 dollárba kerülnek majd az OLPC szerint a százdolláros árat akkor tudják majd tartani, ha tömeges megrendeléseket kapnak.

A gépeket kormányügynökségek veszik majd meg az alapítványtól és adják tovább az iskoláknak és a felhasználóknak. Kofi Annan volt ENSZ főtitkár a nemzetközi szolidaritás jó példájának nevezte a XO laptopot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×