eur:
385.9
usd:
355.07
bux:
68420.7
2024. május 21. kedd Konstantin

Soha nem látott magasságban az államfő támogatottsága

Tovább növekedett Vlagyimir Putyin orosz elnök tekintélye a közvéleményben: a legfrissebb felmérések szerint az utóbbi három hónap alatt öt százalékponttal 85 százalékra emelkedett az államfő tevékenységét támogató oroszok aránya.

A Jurij Levada elemző központ közvélemény-kutatása szerint Mihail Fradkov miniszterelnök munkájával a megkérdezettek 49 százaléka elégedett, a kormány tevékenységét pedig 50 százalék ellenében 47 százalék helyesli.

Az oroszok 27 százaléka bízik abban, hogy a kormány képes lesz kedvező változásokat elérni az ország ügyeiben, ezzel ellentétes véleményt vall 34 százalék.

A VCIOM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a választók túlnyomó többsége (72 százalék) úgy véli, hogy "Oroszország helyes irányba halad".

Az oroszok 90 százaléka szerint az államnak jelentős szerepet kell játszania a gazdaságban, és 81 százalék gondolja azt, hogy az utóbbi időben Oroszország megszilárdította pozícióját a nemzetközi politika színterén.

A megkérdezettek kétharmada szerint javult az életminőség a szovjet korszakhoz képest, míg a jelcini és a putyini érát összehasonlítva 64 százalék mondta azt, hogy Putyin elnöksége alatt emelkedett lényegesen az életszínvonal.

A jövő évi elnökválasztást illetően a VCIOM által megkérdezettek 52 százaléka jelezte, hogy ha Putyin támogatásáról biztosítja valamelyik jelöltet, akkor megváltoztathatja vagy biztosan megváltoztatja szándékát, és e jelöltre fog szavazni.

A Levada adatai szerint a preferenciával rendelkező biztos szavazók (ez a megkérdezettek egyharmadát jelenti) leginkább a két legesélyesebbnek kikiáltott utódjelöltre, Szergej Ivanov (37 százalék) és Dmitrij Medvegyev (29 százalék) miniszterelnök-helyettesre adnák voksukat.

Ha második fordulóra kerül sor a megkérdezettek 59 százaléka Ivanovot, 41 százaléka pedig Medvegyevet támogatná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×