eur:
386.99
usd:
355.89
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

"Napirenden kell tartani a Benes-dekrétumok ügyét"

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke szerint napirenden kell tartani a párton belül a Benes-dekrétumok ügyét. Duray Miklós szerint Magyarország alkotmányos mulasztásban van, amiért nem kárpótolta még az 1945 után földjeiktől megfosztott és kitelepített magyarokat.

Duray Miklós az SME pozsonyi napilap internetes portáljának adott interjúban - a párton belüli harcok mellett - kitért arra is, hogy pártja a Benes dekrétumok aktáinak újbóli megnyitására készül.

A második világháború idején a német-magyar kollektív bűnösség elve, és a szláv nemzetállam megteremtésének szándéka szerint Eduard Benes csehszlovák elnök rendeletben fosztotta meg a németeket és a magyarokat állampolgárságuktól. Sok felvidéki magyart elbocsátottak a közhivatalokból, majd a magánszférából, sok embert börtönbe zártak és kitelepítettek.

A párt alelnöke az InfoRádiónak pontosította nyilatkozatát, és azt mondta: napirenden kell tartani a 62 éve aktuális kérdést.

Duray Miklós szerint az anyaországban az állampolgárok és a politika eltérően vélekedik a Benes-dekrétumokról. A politikus azt mondta: az állam alkotmányos mulasztásban van.

"Én úgy tudom, hogy a civil szférában más az álláspont, mint a kormányzatiban. Ez utóbbiban nem tudom, hogy van-e egyáltalán álláspont. A civil szférában sok szervezet van, amelyik tömöríti a kitelepített magyarokat, és van még egy probléma, hogy Magyarország alkotmányos mulasztásban van a kitelepítettek kárpótlásával kapcsolatban" - fogalmazott a politikus.

Duray Miklós szerint ugyanakkor Csehországnak és Szlovákiának is kárpótlási kötelezettségei vannak.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke szerint a Felvidéken sokkal inkább személyi autonómia képzelhető el, mint kulturális. A politikus - utalva Szlovákia berendezkedésére - azt mondta, a demokrácia lehet egy többség közönséges diktatúrája is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×