eur:
395.34
usd:
356.61
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Fejek hullhatnak a 370 milliárdos korrupció miatt

Súlyos kritikákat kapott a brit főállamügyész, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan rejtette el a nyilvánosság elől a szaúd-arábiai hadiipari megrendeléssel összefüggő korrupciós botrány iratait. A megvesztegetés teljes összege meghaladja az egymilliárd fontot (370 milliárd forint).

Szerdán a BBC televízió politikai háttérműsora számolt be arról, hogy a brit BAE Systems tíz éven át évente 120 millió fontot utalt át Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövetének.

Bandar bin Szultán hercegnek kulcsszerepe volt a brit hadiiparnak juttatott eddigi legnagyobb értékű megrendelésben.

Szaúd-Arábia 1985-ben írt alá szerződést a brit céggel, amelytől százhúsz darab Tornado típusú vadászbombázót rendelt. Az üzlet értéke 43 milliárd font, vagyis - mai árfolyamon - 16 ezer milliárd forint volt.

A korrupciós ügyletet a nagy értékű visszaéléseket vizsgáló hivatal tárta fel, és már a vádemelést készítette elő, amikor a vizsgálatot tavaly decemberben Lord Goldsmith, a brit főállamügyész leállíttatta.

Ezután az OECD nemzetközi szervezet kezdett el vizsgálódni, ám a főállamügyész szóvivője kerek perec kijelentette: nem adnak át minden bizonyítékot, mert az sértené az ország nemzetbiztonsági érdekeit.

Tony Blair miniszterelnök megvédte Lord Goldsmith döntését, mondván: az ügy teljes körű feltárása veszélyeztetné az ország biztonságát, mert Szaúd-Arábia felfüggesztené a titkosszolgálati információk átadását, amelyek létfontosságúak a terrorizmus elleni küzdelemben.

A kormányfő szerint nagy-britanniai állások ezrei is veszélybe kerülhetnek, Szaúd-Arábia ugyanis 72 darab Eurofighter Typhhon negyedik generációs vadászgépet is rendelt, amelynek egyik gyártója éppen a BAE Systems.

Mérges képviselők

Az ügy kezelése miatt igencsak indulatos munkáspárti képviselők egyaránt kérdőre vonják a főállamügyészt és a miniszterelnököt.

A honatyák felhívják a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia a jogszabályok következetes érvényesítését kéri számon Oroszországtól az Alexandr Litvinyenko, korábbi orosz ügynök meggyilkolása miatt indított vizsgálatban, miközben az ország a sutba vágja a jogrendet, ha a saját nemzeti érdekeiről van szó.

A képviselők azt követelik, hogy a nagy értékű visszaéléseket vizsgáló hivatal folytassa a tényfeltárást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 04:00
×
×
×
×