eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Élesen bírálta Kovács László az ír minisztert

Nyíltan támadja egymást az Európai Bizottság magyar és ír biztosa. A vita Kovács László azon javaslatáról folyik, hogy a közösség több tagállamaiban is tevékenykedő vállalatok társasági adóalapját egységesíteni kellene.

Az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa szerint alááshatja a közösség versenyképességét, ha a tagállamok elutasítják az adóügyi vitákat.

Kovács László azt mondta: megérti az országok érzékenységét az adóztatás kérdéseivel kapcsolatban, de szerinte félreértés azt hinni, hogy az adóztatás bizonyos kérdéseinek összehangolása a nemzeti szuverenitás megsértése lenne.

A bizottságban nem a nemzeti érdeket kell képviselni

Az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa szerint az európai országok a világpiacon nem jutnak túl messzire az adózással kapcsolatos szuverenitásunk hangsúlyozásával. Mint mondta, a világpiacon a versenyképesség mérhető, ez pedig érvként hozható fel az egyes adóügyi kérdések harmonizációja mellett.

Kovács László úgy véli: a társasági adó alapját 2008-tól egységesíteni kellene a 27 tagállamban azon vállalatok számára, amelyek a határokon átnyúlva, de a közösség területére termelnek.

Miközben Franciaország vagy Németország egy olyan megoldást támogatna, amely egyszerűsítené a tagállamok közötti kereskedelem adózási szabályai, az olyan országok mint Nagy-Britannia vagy Írország élesen elutasítják az ötletet. Attól félnek, hogy mindez az első lépés afelé, hogy az unió egységes adókulcsokat vezessen be.

Már nem ír pénzügyminiszter

Charles McCreevyt, az EU ír belpiaci biztosát ezért Kovács László élesen bírálta. A magyar biztos kijelentette: Charles McCreevy már nem ír pénzügyminiszter, így az Európai Bizottságban nem a saját nemzete, hanem az Európai Unió érdekeit kell képviselnie.

Kovács László szerint nem kellene alapvetően elutasítani az adóversenyt az unión belül, sőt, szerinte egy korrekt adóverseny hasznos lehet. Azért sem érti a tagállamok tiltakozását, mert mint mondta, a közösség nem egy egységes társasági adót vezetne be, csupán az adóalapot harmonizálná.

Bonyolult rendszer

Vannak, akik attól félnek, hogy az új rendszer a 27 tagállam számára egy 28. adózási formát vezetne be, amelyet szabadon választhatnának a vállalatok, ha határokon átnyúló üzleteket kötnek. Szlovákia vagy a balti államok adórendszerét meg is bonyolítaná, sőt, az adó mértékét emelné.

Kovács László elismeri, hogy a rendszer nem lenne egyszerű, szerinte azonban számos előnnyel járna.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×