eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

A határon túliak szerint nem elég hatékony a magyar külpolitika

A magyarországi belpolitikai viták miatt csökkent a magyar külpolitika hatékonysága - vélte Csáky Pál és Markó Béla. A legjelentősebb felvidéki és romániai magyar pártok vezetői Bukarestben találkoztak.

A magyarországi belpolitikai viták elterelik a figyelmet a határon túli magyarokról, és olyan mértékben lekötik a pártok és intézmények energiáit, hogy ez a magyar külpolitika hatékonysága csökkenéséhez vezet - jelentette ki Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke Bukarestben, azt követően, hogy Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével tárgyalt.

Megállapítását Markó Béla is megalapozottnak vélte. Hozzátette: a belső viták csak magyarázatot jelentenek a hatékonyság csökkenésére, nem pedig mentséget is. A két pártvezető megállapodott abban, hogy a felvidéki Révkomáromban tartják szeptember elsején a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának következő ülését.

A kis Máértként is emlegetett szervezet ülésén azt tárgyalják meg, hogy miként változott a határon túli magyar közösségek helyzete Románia EU-tagságával, és milyen változásokat hozhat az a tény, hogy Szlovákia és Magyarország hamarosan csatlakozik a schengeni övezethez.

Egyeztetik a magyarországi támogatási rendszerrel kapcsolatos álláspontjukat is. Csáky Pál elmondta: a támogatási rendszer értékelését a magyar kormány is kérte a határon túli magyar szervezetektől.

A Szülőföld Alap kapcsán Markó Béla kijelentette: bíznak abban, hogy az intézmény megfelelő támogatást kínál majd a határon túli magyarok számára, és a határon túli szervezetek is befolyással lehetnek működésére. Markó Béla szerint a támogatás kérdése még nincs megnyugtatóan rendezve, hiszen a rendszer még most van kialakulóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×