eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Bernard Matthews Magyarországot védi

Nem importált pulykahúst a zárlat alá vett magyarországi térségből pulykahúst a madárinfluenzától sújtott brit Bernard Matthews baromfitenyésztő, -feldolgozó és -kereskedő cég - írta csütörtökön megjelent cikkében a tulajdonos.

Bernard Matthews, aki először szólalt meg személyesen azóta, hogy a nevét viselő vállalat kelet-angliai pulykatelepén három hete madárinfluenza-járvány tört ki, a Daily Mirrorban megjelent cikkében tényként jelenti ki: a társaság tudja, hogy nem érkezett hozzá pulykahús a hasonló kór miatt zár alá vett magyarországi térségből.

A cég magyarországi farmjain egyetlen esetben sem észleltek madárinfluenzát - tette hozzá a 77 éves üzletember.

A jelentős magyarországi érdekeltségekkel bíró társaság tulajdonosa szerint "kezdetben" a szakértők is azt közölték a vállalattal, hogy "ejtették" a magyarországi kapcsolat lehetőségét.

Mégis ránk gyanakodnak

A legutóbbi hivatalos közlemények ennek ellenére erősen utalnak arra, hogy a betegség eredetét vizsgáló brit szakhatóságok továbbra is Magyarországot tekintik a vírus lehetséges forrásának.

A helyettes brit főállatorvos keddi hivatalos bejelentése szerint a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) ellenőrzése alá tartozó állatkórtani vizsgálati laboratórium a Nagy-Britanniában és Magyarországon talált H5N1 vírustörzs vizsgálata során azt mutatta ki, hogy azok teljes genetikai állománya 99,96 százalékban azonos.

Fred Landeg szerint ez azt jelzi, hogy a brit és a magyar madárinfluenza-vírus "gyakorlatilag ugyanaz". Ezt megerősítette a laboratórium fő madárvírus-szakértője, Ian Brown, és a brit Állategészségügyi Intézet vezető madárinfluenza-szakértője, Colin Buttler is.

A tulajdonos is keresi a válaszokat

Bernard Matthews csütörtökön megjelent cikkében azt írta, hogy továbbra is vannak megválaszolatlan kérdések, és maga a szakminisztérium is változatlanul annak megállapításán dolgozik, hogy miképp kerülhetett a vírus a cég telepére.

Írásában leszögezte: ő maga "mindenki másnál elszántabban" törekszik annak kiderítésére, hogy ez miként történhetett.

A cégtulajdonos megerősítette, hogy a vállalat önként leállította a baromfiforgalmat Magyarország és Nagy-Britannia között, és a készletek egy részét néhány napig visszatartotta, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégezhessék.

Hozzátette: sem a DEFRA, sem a brit Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (FSA) nem talált semmilyen arra utaló jelet, hogy fertőzött hús került volna be az érintett angliai telepre.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×