eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A sztárszakács, a pulykák és a madárinfluenza

Angliában és Magyarországon egyidejűleg ütötte fel a fejét madárinfluenza baromfinevelő telepeken. Csongrád megyében ludak ezreit kellett leölni, az angliai Holtonban hétfőn fejezik be 160 ezer pulyka gázzal való elpusztítását. Szakértők szerint a megbetegedések között nincs összefüggés.

Az angol telepben tulajdonrésszel bíró 76 éves Bernard Matthews számára mindenképp kellemetlen a fertőzések híre, a férfi ugyanis 1950 óta a világ legnagyobb baromfitenyésztőjévé dolgozta fel magát.

Telepein nyolcmillió szárnyas nevelkedik, és érdekelt a birkatenyésztésben valamint a nagyüzemi szendvicsgyártásban is. Cége a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. tulajdonosa is, de sem a Bernard Mattehews, sem magyar leányvállalata nincs kapcsolatban azzal a csongrádi farmmal, ahol a fertőzéseket észlelték.

A brit iskolai étkeztetést megreformáló ifjú sztárszakács, Jamie Oliver letiltotta a gyerekek étrendjéről a Bernard Matthews-féle pulykaszeleteket, mondván, hogy ez a pulyka túl "gyári".

Ugyanakkor a brit élelmiszerboltok népszerű árucikke a cég mindenfajta baromfi-készítménye, és jelenleg garantálják, hogy fertőzött baromfihúst nem szállítottak az üzletekbe.

A sirályok okozták?

A szakértők egyelőre kutatják, mi okozta a madárinfluenza megjelenését. Angliában sirályokra terelődött a gyanú. Holton közel van a tengerparthoz, a sirályok csapatokban járnak a pulykatelepre, s ha fertőzöttek, ürülékükben akár tíz napon át él a vírus.

Az angol járványügyi szervek minden eshetőségre felkészültek. A holtoni telep kétezer alkalmazottja tamiflu anti-vírus tablettákat kapott. A pulykatenyészet mind a 160 ezer szárnyasát gázzal pusztítják el és a tetemeket leplombált teherautókon szállítják hamvasztóba.

Veszélyben a brit export

Holton körül háromkilométeres védőzónát vontak és tízkilométeres megfigyelő övezetet. Ezen a vidéken mintegy kétszáz más baromfitelep van. Ezekre nem terjedt át a kór.

A veszély jelenleg inkább a brit baromfiexportot fenyegeti. Az iparágban összesen 370 millió fontos (közel 143 milliárd forintos) veszteségre számítanak. Japán máris ideiglenesen leállította brit szárnyasok behozatalát.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint minden alapot nélkülöznek azok a hírek, amelyek szerint a Magyarországról exportált ludakról terjedt át a madárinfluenza azokra a Suffolk grófságbeli farmon tartott pulykákra, amelyek leölése most is folyik.

Dékány András az InfoRádiónak elmondta: a brit főállatorvos az uniós előírásoknak megfelelően megkereste és tájékoztatta magyar kollégáját a történtekről.

 Ahogyan korábban Magyarországon, a szigetországban is a madárinfluenza H5N1-es típusa pusztított, és London is azokat a lépéseket vezette be, mint Budapest. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×