eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Háborúba mennek a bálnavédők

Kifutottak a tengerre és gőzerővel keresik a japán bálnavadász-flottát a legharciasabb bálnavédő csoport hajói. Céljuk egyértelmű: meg akarják akadályozni, hogy a japánok zsákmányt ejtsenek, kerül, amibe kerül.

A világszerte agresszív taktikájáról ismert Tenger Pásztorai (Sea Shepherd) nevű szervezet két hajója és egy helikoptere az Ausztráliától délkeletre fekvő Ross-tengeren keresi a japán bálnavadász-flottát.

Noha a kereskedelmi bálnavadászat 21 éve tilos, a nemzetközi szerződés nyitva hagyta a tudományos célú bálnavadászat lehetőségét.

A december közepe óta tengeren lévő japánok erre hivatkozva a mostani szezonban 935 minke bálnát és 10 veszélyeztetett barázdás bálnát akarnak elejteni. Jövőre a szintén veszélyeztetett púpos bálnát is listára akarják venni.

A környezetvédők háborút hirdettek a bálnavadászok ellen, előbb azonban meg kell őket találniuk a hatalmas térségben. A bálnavédők 25 ezer dollárt (mintegy 5 millió forintot) ajánlottak a japán flotta koordinátáiért cserébe.

A Tenger Pásztorainak elnöke, Paul Watson a szervezet zászlóshajójának fedélzetéről műholdas telefonon nyilatkozva elmondta: "Nem azért vagyunk itt, hogy tiltakozó feliratokat ragasztgassunk, és dalokat énekeljünk, hanem hogy zaklassunk, megfélemlítsünk és megakadályozzuk a bálnák illegális lemészárlását."

A Greenpeace környezetvédő szervezet alapítói közé tartozó, később onnan kilépő férfi hozzátette: Japán megsérti a nemzetközi szerződéseket, saját működésükre rendfenntartásként, nem pedig tiltakozásként tekintenek.

A japán bálnavadászok nem különbek az orvvadászoknál és a bankrablóknál - fogalmazott Paul Watson.Tavaly a Tenger Pásztorainak kezdetben sikerült akadályoznia a japánok tevékenységét, de később a bálnavadászok kerekedtek felül. A környezetvédők idén jobban felszerelkeztek: beszereztek egy új, gyorsabb hajót, a skót halászhajóból átalakított Robert Huntert.

A zászlóshajó, a Farley Mowat új felszerelést kapott: egy hidraulikus "konzervnyitót", egy acélból készült, bulldózer-erejű eszközt, amely távol tarthatja az ellenséget. A vízágyúval pedig képesek megakadályozni, hogy a japánok feljussanak a fedélzetre.

A japánok ökoterrorista szervezetként tekintenek a Tenger Pásztoraira, amely saját bevallása szerint 1977-es megalapítása óta 30 hajót süllyesztett el, valamennyit kikötőben.

A környezetvédőknek ugyanakkor vigyázniuk kell, mert zászlóshajójukat törölték a nemzetközi hajónyilvántartásból, ami a tengeri jog szerint azt jelenti, hogy kalózhajónak számít, és bárki büntetlenül elsüllyesztheti. A másik, jelenleg brit zászló alatt közlekedő hajó hamarosan hasonló sorsra juthat.

A jelek szerint azonban a Tenger Pásztorait ez nem érdekli: elnökük elmondta, hogy csak olyan emberekből áll a legénység, akik készek az életüket is feláldozni a bálnák megmentése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×