eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Venezuela elindult a lenini úton

Venezuelában különleges felhatalmazást adott a parlament az elnök által meghirdetett szocialista forradalom végrehajtásához.

A törvényhozás feljogosította Hugo Chávez államfőt arra, hogy tizennyolc hónapon át rendeletekkel kormányozza a dél-amerikai államot tizenegy stratégiai területen.

A caracasi parlamentben jelenleg csak az államfő pártjának képviselői ülnek, mert az ellenzék bojkottálta a 2005-ös választásokat.

Hugo Chávez egyebek mellett a közigazgatás, a gazdasági szerkezet, az energiapolitika, a pénzügyek, az adórendszer és a hadsereg átalakításához kapott szabad kezet.

A második hatéves elnöki mandátumát töltő venezuelai államfő első hivatali időszakában több külföldi kézben lévő olajvállalatot államosított.

Az ellenzék szerint Hugo Chávez követni akarja Fidel Castro kubai kommunista vezető példáját, és egyeduralomra tör.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×