eur:
394.29
usd:
354.85
bux:
72146.64
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Litvinyenkóra lőttek az orosz elitkatonák

Az orosz különleges erők Alexander Litvinyenko megmérgezett orosz ügynök képével ellátott célkörökre lőnek a kiképzőközpontban - a pikáns felvételek a brit nyomozók érdeklődését is felkeltették.

A nyilvánosság számára készített filmen a belügyminisztérium Vityaz brigádjának katonái láthatók egy Moszkva melletti kiképzőtéren, ahol azt igyekeznek bizonyítani, hogy megfelelnek az orosz hadsereg legjobbjának tartott különleges alakulat, a Specnaz követelményeinek.

A katonák pisztollyal lőnek a célkörökre, amelyeket Alexander Litvinyenko képe díszít, és amelyet rövidesen kilyuggatnak a 9 milliméteres lövedékek.

A gyakorlat után, november 7-én az orosz Szövetségi Tanács elnöke, Szergej Mironov kilenc katonát nevezett ki a Specnaz tagjává - hat nappal azután, hogy Alexander Litvinyenkót megmérgezték Londonban.

A Litvinyenko-család szóvivője, Alexander Goldfarb szerint ez is mutatja, hogy Alexander Litvinyenko az orosz biztonsági szolgálatok első számú közellensége volt.

Véletlen egybeesés?

A kiképzőközpontot működtető, a különleges erőknél korábban magas rangot elérő Szergej Lysiuk ugyanakkor visszautasította, hogy szándékos lett volna a dolog, szerinte a lőlapokat egy korábbi kiárusításon vette. A férfi elmondta azt is: a kormánynak nincs köze a dologhoz, szívességből látta vendégül korábbi bajtársait.

A Kreml szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy az államnak nincs köze a felvételhez, és a belügyminisztériumot hibáztatta, amiért nem védette le a Vityaz nevet még a kiképzőközpont megnyitása előtt.

Az eset után névtelenül nyilatkozó források közölték: a Scotlan Yardot is magyarázatot vár Moszkvától, hogy került Litvinyenko a célkeresztbe.

Holtpont

A gyilkossági ügy egyébként holtpontra jutott, miután az orosz hatóságok nem engedik meg a brit nyomozóknak, hogy kihallgassák a mérgezéssel gyanúsított Dmitij Kovtunt és Andrej Lugovojt.

Az orosz hatóságok ugyanakkor egy száz névből álló listát állítottak össze azokról a Nagy-Britanniában élő személyekről, akiket ki akarnak hallgatni az üggyel kapcsolatban.

A brit hatóságokat irritálja a lista nagysága, szerintük az oroszok nem Litvinyenko gyilkosait, hanem a Jukosz olajcég kapcsolatait akarják megtalálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

A hiány fokozatos csökkentésére tett erőfeszítésekről, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási nehézségeiről, valamint a célzott gazdasági ösztönzőkről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. Elmondása szerint a kormány olyan programokat tervez, amelyek célzottan segítik a vállalkozásokat, miközben továbbra is komoly hangsúlyt fektetnek a költségvetési fegyelem betartására. A miniszter optimistán nyilatkozott az Európai Unióval folyó deficittárgyalásokról is, valamint arról, hogy a kormány dolgozik azon, hogy Magyarország minden felfüggesztett uniós forrást megszerezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 11:18
×
×
×
×