eur:
394.29
usd:
354.85
bux:
72146.64
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Eldöntöttem azok sorsát, akiket megölt"

Egy izraeli tartalékos katona vette fel autójával azt a palesztin férfit, aki nem sokkal később öngyilkos merényletet követett el, amelyben hárman haltak meg.

"Én választottam ki a helyet, ahol kitettem. Így eldöntöttem azok sorsát, akiket megölt" - mondta el Joszi Voltinszki, az izraeli hadsereg tartalékos alezredese, hozzátéve: gondolt arra is, hogy elgázolja, miután 99 százalékig biztos volt abban, hogy terroristáról van szó.

"De ott volt az egy százalék, hogy esetleg ártatlan vagy csak őrült. Hogyan lettem volna képes együtt élni ezzel a lelkifurdalással?" - tette fel a kérdést, leginkább önmaga számára.

Az Eilat északi részében élő Joszi Volinszki hétfő reggel a vörös-tengeri üdülőhely nagy szállodasora felé tartott.

"Láttam egy vörösbe öltözött férfit, és nem is gondoltam semmire vele kapcsolatban, mert gyakran veszek fel stopposokat. De aztán amint belenéztem a visszapillantó tükörbe, rájöttem, hogy valami nem stimmel. Kabátja cipzárját egészen a nyakáig felhúzta, kezét zsebre dugta, tekintete nyugtalan volt. Ideges volt, és amikor megkérdeztem tőle, honnan jött és hova megy, nem felelt, csak intett, hogy hajtsak tovább."

"Nem vihettem a rendőrörshöz, sem pedig útlezáráshoz, mert tudtam, hogy ha meglátja a katonákat, felrobbantja magát. És amikor néhány perc múlva újra megkérdeztem tőle, hova megy, erős arab akcentussal így felelt: Haifába. Akkor gyorsítani kezdtem, kioldottam a biztonsági övemet, és igyekeztem minél távolabbi helyre vinni."

Az arab férfi a várostól egy kilométerre szállt ki, és gyalog folytatta útját. Joszi Voltinszki sietett értesíteni a rendőrséget, de néhány perccel később bekövetkezett a robbanás, amelyben hárman haltak meg.

Az akciót az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet és a Mahmúd Abbász vezette Fatah fegyveres szervezete, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyaránt magukra vállalták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

A hiány fokozatos csökkentésére tett erőfeszítésekről, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási nehézségeiről, valamint a célzott gazdasági ösztönzőkről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. Elmondása szerint a kormány olyan programokat tervez, amelyek célzottan segítik a vállalkozásokat, miközben továbbra is komoly hangsúlyt fektetnek a költségvetési fegyelem betartására. A miniszter optimistán nyilatkozott az Európai Unióval folyó deficittárgyalásokról is, valamint arról, hogy a kormány dolgozik azon, hogy Magyarország minden felfüggesztett uniós forrást megszerezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 11:18
×
×
×
×