eur:
394.03
usd:
354.56
bux:
72155.96
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Még soha nem volt ilyen népszerűtlen Tony Blair

Mélyponton van a kormány népszerűsége Nagy-Britanniában, elpártoltak a szavazók Tony Blair miniszterelnöktől, ugyanakkor nem a konzervatív ellenzékhez.

Új felmérés eredményét ismerteti a Konzervatív Pártot támogató angol napilap, a Daily Telegraph, amely szerint tömegesen pártolnak el a Munkáspárttól a szavazók, de ezzel nem az ellenzéki konzervatívok táborát erősítik; a tory-k népszerűsége nem képes a kritikus 40 százalék fölé emelkedni.

A 2005-ös választás óta a konzervatívok 5 százalékkal erősödtek, ugyanakkor erőre kapott a skót, illetve a walesi nacionalista párt, továbbá a zöldek pártja, a Brit Nemzeti Párt és az európai uniós tagságot ellenző mozgalom.

Figyelemre méltó a liberálisok erőtlensége. A szabadelvűek nem tudják kihasználni táboruk növelésére a szocialisták és a középjobb nehézségeit. A 2005 májusi választás idején 23 százalékos volt a támogatottságuk, ez most visszaesett 18 százalékra.

A konzervatívok a szavazók 38 százalékát tudhatják maguk mögött, ez egy éve nem mozdult el erről a szintről, jóllehet a Labour akkori 40 százalékos támogatottsága közben 31 százalékra esett vissza.

Azt is jelzi a felmérés, hogy amikor nyáron Gordon Brown pénzügyminiszter várhatólag átveszi az ország kormányzását Tony Blair-től, népszerűsége gyengébb lehet, mint a konzervatívokat vezető fiatal David Cameroné.

A Blair-kormány szénája is igen rosszul áll: a megkérdezettek csak 21 százaléka mondta azt, hogy elégedett a kormány munkájával. Ez a Labour tízéves kormányzása óta a miniszterelnök munkájának legerőteljesebb bírálata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 11:18
×
×
×
×