eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Ellehetetlenül az erdélyi magyar oktatás?

Több száz millió forintos alap létrehozását kérte a parlament határon túli ügyek bizottságától a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar oktatója. Hantz Péter szerint ezzel le lehetne küzdeni az erdélyi magyar felsőoktatás előtt álló akadályokat. A testület ülésén a Sapientia Egyetem munkatársai tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a magyar kormány csökkenteni készül az intézmény költségvetését.

Mivel a parlament külügyi és határon túli bizottságának kormánypárti tagjai nem vettek részt a testület ülésén, a bizottság csak tanácskozóképes volt, amikor meghallgatta az erdélyi magyar felsőoktatás több szereplőjét.

A kolozsváti Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar adjunktusa azt kérte a bizottságtól, hogy a parlamenti képviselők vessék fel a romániai magyar felsőoktatás helyzetét témaként a román-magyar vegyes bizottság ülésén. Hantz Péter szerint a magyar pároknak anyagilag kellene támogatniuk a felsőoktatást.

Egy 100 millió forintos alapot kellene létrehozni a felmerülő gondok leküzdésére, egy több száz millió forintos alapot pedig arra, hogy az érettségizók tovább tanulhassanak az egyetemeken.

Az önálló magyar karokért és tanszékekért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke leszögezte: nem önálló intézményt akarnak, hanem a meglévők erősítését.

A cél, hogy a román állam által finanszírozott egyetemeken tanulhassanak magyarul a diákok. Ez a célja a Sapientia Egyetemnek is. A hat éve a magyar állam pénzéből működő egyetem akkreditáció előtt áll - mondta az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kató Béla a képviselőknek beszámolt arról, hogy a magyar kormány az átalagos évi 1,5 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökkentené az egyetem költségvetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×