eur:
396.27
usd:
367.3
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Azért kapott elismerést, amiben hiányt szenved

Kitüntetést kapott a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem az intézményben állítólagosan megvalósuló multikulturalizmusért. A román tanügyi minisztérium azután díjazta az egyetemet, hogy a vezetés két magyar oktatót is elbocsátott állásából azért, mert magyar nyelvű feliratokat akart a falakon elhelyezni.

A román állam közel félmilliárd forintnak megfelelő erős román lejjel jutalmazza a felsőoktatási intézményeket különböző vállalásaik megvalósításáért.

A tanügyi minisztérium a Bukaresti Műszaki Egyetemet tudományos kutatásaiért, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet infrastrukturális fejlesztéseiért, a Kolozsvári Műszaki Egyetemet informatikai beruházásaiért, a Nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemet Szeben kulturális fővárosi címének támogatásáért, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemet pedig a multikulturalizmus megvalósításáért díjazta.

Tőkés László királyhágómelléki református nevetségesnek tartja a tárca döntését. Mint mondta, ez a politikai cinizmus tetőfoka, hiszen éppen azért tüntetik ki, amiben híjával van.

Az önálló magyar karokért és tanszékekért harcoló Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke a többszöri sikertelen felszólítás után saját maga kezdett magyar nyelvű tájékoztató táblákat kihelyezni az egyetem falaira, az egyetem román dolgozói azonban ebben megakadályozták. Ez után az intézmény vezetése elbocsátotta állásából Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat, ami után az egyetem magyar rektor-helyettesei lemondtak.

Az intézmény magyar tagozatát azóta egy tanács vezeti, amely múlt héten leszögezte: addig nem jelölnek új magyar rektor-helyetteseket az egyetem vezetésébe, amíg az intézmény nem teljesíti a tanács követeléseit: egyebek mellett a multikulturalizmus valódi érvényesülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A magyar szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A MÖSZ a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×