eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Van esély az olasz sugárbiológus túlélésére

Szakértői vélemények szerint a polónium 210-es izotóp gyors felezési ideje és viszonylag alacsony felszívódási aránya miatt nem reménytelenek a sugárzó anyaggal fertőzött Mario Scaramella életkilátásai. Szombati londoni sajtóértesülések szerint ugyanakkor Scaramella orosz kapcsolata, Alekszandr Litvinyenko egykori kém balul elsült üzleti tranzakció áldozata is lehetett.

A londoni University College egyetem klinikája, ahová Litvinyenko homályos hátterű olasz kapcsolatát péntek éjjel bevitték, hivatalosan megerősítette: a vizsgálatok Scaramella szervezetében is kimutatták a Litvinyenko halálát okozó polónium 210-es jelenlétét, de jóval kisebb mennyiségben, mint a Londonba szökött egykori orosz biztonsági tisztében.

Scaramella a kórház közleménye szerint jól van, és nem mutat sugárfertőzéses tüneteket.

Az oxfordi egyetem egyik sugárbiológiai professzora szombat délután a BBC-nek azt mondta: a polónium 210-es izotóp, ha be is kerül a szervezetbe, viszonylag alacsony - 10-50 százalékos - arányban szívódik fel a véráramba, a többi a vizelettel és főleg a széklettel gyorsan távozik.

A véráramba került sugárzó anyag folyamatos sugárterhelésnek teszi ki a környező sejteket, ami növeli a daganatos betegségek kialakulásának távlati veszélyét, de a polónium 210-es felezési ideje gyors, 138 nap, vagyis a sugárdózis viszonylag rövid idő alatt leépül.

Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly Circus egyik szusiéttermébe, ahol az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Az easyJet, a legnagyobb brit fapados légitársaság szombaton közölte, hogy Scaramella október 31-én, illetve november 3-án a társaság járatain repült Nápolyból Londonba, majd vissza. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) szerint ugyanakkor ez "nem ad okot közegészségügyi aggodalmakra".

Az HPA bejelentette azt is: az elvégzett fertőtlenítés után visszaállhat a forgalomba a British Airways légitársaság azon három Boeing 767-es repülőgépe, amelyeket sugárszennyeződés miatt vizsgáltak.

Az európai, köztük moszkvai járatokon közlekedő három gép közül kettőn mutatták ki sugárzó anyag jelenlétét. A gépek az elmúlt egy hónapban összesen 221 járatot teljesítettek, és a BA 33 ezer utassal próbálja felvenni a kapcsolatot, bár a szakértők folyamatosan hangsúlyozzák, hogy az utazóközönség sugárszennyeződésének kockázata igen alacsony volt a vizsgált időszakban.A szombati The Times által idézett biztonsági források szerint a rendőrség olyan üzleteléseket tanulmányoz, amelyeket Litvinyenko az energiaipariban, illetve az őrző-védő iparágban érdekelt orosz üzletemberekkel folytatott.

Az idézett egyik forrás szerint a gyilkosság felderítésén dolgozók Litvinyenko "barátainak és ellenségeinek igen hosszú listáját böngészik". A listán milliárdosoktól, volt kémektől és egykori KGB-ügynököktől alvilági vezérekig mindenféle "egzotikus figura" megtalálható - írta a brit lap.

A The Times szerint jóllehet Litvinyenko londoni évei alatt újságírónak mondta magát, több ízben sikertelenül próbált bekapcsolódni zsíros üzleti tranzakciókba más oroszokkal.

A lap tudni véli, hogy azon a napon is, amikor megbetegedett, egy gáz- és olajfeltárási ügyletet próbált tető alá hozni egy brit vállalatcsoport nevében, amelyről azt állította, hogy ő képviseli.

Litvinyenko a beszámoló szerint megirigyelte, hogy egykori kollégái mennyi pénzt keresnek.

A volt állambiztonsági ügynök emellett kiképzett orosz testőrök toborzásáról is tárgyalt, és azt állította magáról, hogy számos olyan brit üzleti érdekeltséget képvisel, amelyek orosz befektetőkkel akarnak kétoldalú ügyleteket lebonyolítani.

A The Times szerint nyugati illetékesek kétlik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte volna el a merényletet, és a Kreml egyértelműen Borisz Berezovszkijra, a Londonban élő orosz pénzemberre mutat, aki orosz illetékesek szerint a legnagyobb hasznot húzhatja abból, ha Putyin a Litvinyenko-gyilkosság miatt besározódik.

Jóllehet Berezovszkij - akit az orosz hatóságok csalás vádjával köröztetnek - Litvinyenko szövetségese volt, vannak olyan feltételezések, hogy összeveszhettek. Litvinyenko járt Berezovszkij londoni irodájában, amelyet nemrég lezártak, mert ott is kimutatták a volt orosz ügynök halálát okozó polónium 210-es izotóp nyomait - áll a szombati The Timesban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×