eur:
395.76
usd:
365.49
bux:
73997.94
2024. július 31. szerda Oszkár

Zenésznek és hajóskapitánynak is beállhat Angliában

A kelet-európaiak "ellepik" a brit munkaerőpiacot. Az Európai Unió 2004-es bővítése óta csaknem félmillió közép- és kelet-európai érkezett a szigetországba, hogy ott keressen magának munkát. Főleg olyan állásokat töltenek be, amelyet a britek nem vállalnának el.

A legnagyobb csoportot a lengyelek alkotják, ők több mint 300 ezren vannak. Mintegy 55 ezer ember érkezett Litvániából, 50 ezren pedig Szlovákiából.

A leggyakrabban irodai vagy üzleti állásokat keresnek, a közép-kelet-európaiak csaknem 170 ezer ilyen állást töltenek be. Mintegy 100 ezren helyezkedtek el a vendéglátásban: éttermekben vagy bárokban. Idénymunkákat is gyakran vállalnak el, főleg a mezőgazdaságban vagy a feldolgozóiparban.

A cirkusz és a hajóskapitány

Van köztük számos buszsofőr, pék, kertész, gyermekgondozó és halász is. De betöltenek ritka szakmákat is. A kimutatás szerint 50 zenész, 40 optikus, 15 cirkuszi előadó, 10 szerző és 5 hajóskapitány is van köztük.

A Nagy-Britanniába érkezők több mint négyötöde 18 és 34 év közötti, és majdnem 60 százalékuk férfi. A legtöbben Londonba készülnek, de Kelet-Anglia is kedvelt, főleg azok körében, akik a mezőgazdasági munkákból akarnak megélni.

Űrt töltenek be

Jellemző rájuk, hogy a megélhetés érdekében szívesen elköltöznek Anglia más részeire is, sőt, 37 ezren Skóciában, 12 ezren Wales-ben 18 ezren pedig Észak-Írországban telepedtek le.

Liam Byrne, a migrációt felügyelő miniszter szerint a bevándorlók egy űrt töltenek be Nagy-Britanniában, hiszen egyes területeken pótolják a hiányzó munkásokat. Olyan állásokat vállalnak el, amelyeket a britek nem töltenének be.

A beáramlók mennyiségén azonban a miniszter is meglepődött, az unió bővítése előtt ugyanis arra számított, hogy számuk néhány tízezer lesz.

Címlapról ajánljuk

Az olaszokkal vív negyeddöntőt a kardcsapat – élő

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád kezd az olaszok ellen, Luigi Samele, Luca Curatoli és Michéle Gallo szerepel a másik oldalon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 13:21
×
×
×
×