eur:
395.59
usd:
365.41
bux:
73846.53
2024. július 31. szerda Oszkár

Szíriában lehet Irak kulcsa

Irak és Szíria 25 éves megszakítás után helyreállították diplomáciai kapcsolataikat - jelentette be a két ország külügyminisztere kedden Bagdadban.

"Olyan megállapodást kötöttünk, amelynek értelmében teljes egészében helyreálltak a negyedszázada megszakadt diplomáciai kapcsolataink" - közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter.

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter vasárnap érkezett Bagdadba. Személyében első ízben járt magas rangú szíriai tisztségviselő Irakban a Szaddám Huszein-rendszer 2003 áprilisi bukása óta.

A tárgyalásokon született dokumentumban a két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció katonái addig maradnak Irakban, ameddig a helyzet megkívánja, azt követően pedig fokozatosan vonják ki őket.

Moallem korábban azt követelte, hogy állítsák fel a mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásának menetrendjét.

Az Egyesült Államok és a bagdadi kormány hosszú ideje vádolja Szíriát: nem tesz semmit az ellen, hogy külföldi iszlám harcosok áradata jusson át az iraki határon. Damaszkusz szerint lehetetlen lezárni a két ország határát, és Irak szigorúbban járőrözhetne a maga oldalán.

Egy héttel ezelőtt azonban Szíria az Egyesült Államokkal szemben is békülékenynek bizonyult. Az amerikai kongresszusi választások után az iraki szerepvállalás ismét napirendre került a tengeren túlon.

Az Egyesült Államok jelezte: az iraki biztonsági helyzetet akár Iránnal, és Szíriával együtt rendezné.

Címlapról ajánljuk

Kós Hubert a negyedik idővel jutott tovább, Telegdy Ádám is versenyben maradt

Kós Hubert, a 200 méteres hát fukuokai világbajnoka nagy reményekkel várta a szám párizsi versenyeit. Kényelmes úszással, a negyedik idővel jutott tovább. Telegdy Ádám is versenyben maradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×