eur:
395.4
usd:
365.07
bux:
73836.44
2024. július 31. szerda Oszkár

Meghalt a diktátor lánya, akit apja titkosszolgálata is megfigyelt

Bukarestben 58 éves korában, rákbetegségben elhunyt Zoe Ceausescu, az egykori román kommunista diktátor egyedüli lánygyermeke. Az asszony utolsó éveiben szülei exhumálásáért és újratemetéséért küzdött.

A hírhedt Causescu házaspár lánya az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szülei holttestének kihantolását követelte. Így akart megbizonyosodni arról, hogy valóban ők nyugszanak-e a bukaresti sírkertben.

Perelte a temetkezési vállalatot is

Zoe beperelte a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket működtető vállalatot is, mert meg volt győződve arról, hogy szülei nem abba a sírba kerültek, amelyiknél a ceaucescui "aranykor" iránt nosztalgiázók gyűlnek össze rendszeresen, megemlékezni az 1989 decemberében kivégzett diktátor-házaspárról.

Az elhunyt ügyvédje közölte: felperesként ezentúl Zoe testvére, Valentin képviseli az ügyet a bíróságon. Ceausescuék három gyermeke közül már csak ő van életben, Nicuval, ahogy nővérével, Zoéval is, rák végzett 1996-ban.

Nyomában volt a titkosszolgálat

Annak ellenére, hogy családja teljhatalommal rendelkezett Romániában, Zoe fiatalkora egyáltalán nem volt nyugodt vagy boldog, mivel szülei durván beleszóltak a magánéletébe. Apja, Nicolae utasította a rettegett Securitatét, hogy tartsa megfigyelés alatt a lányt, aki "megbízhatatlan elemekkel" folytatott szerelmi viszonyt.

Zoe, mivel úgy érezte, szülei túlzottan beleszólnak az életébe, vitáik után többször hosszú időre eltűnt. Ilyenkor persze a titkosszolgálat embereinek feladata volt, hogy a lányt előkerítsék.

Végül sikerült olyan férjet találnia, akit már szülei is elfogadtak. Az 1989-es forradalom idején rövid időre letartóztatták, de hamar szabadon engedték. Beszámolók szerint anyja és apja halála nagyon megviselte, magába zárkózott, és visszavonultan élt.

Címlapról ajánljuk

Kós Hubert elmondta, miért lett „csak” negyedik az előfutamban

Kós Hubert futamában második lett, negyedik idővel jutott a középdöntőbe a 200 méteres hátúszásban. Elmondta, miért választotta ezt a taktikát. Telegdy Ádám egy kizárásnak köszönhetően jutott tovább.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. Ez alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább előrejelzés. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×