eur:
395.33
usd:
365.24
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Legfeljebb 90 évet kell börtönben töltenie a gyilkosnak

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt a hadbíróság egy amerikai katonát, aki Irakban részt vett egy 14 éves lány megerőszakolásában és meggyilkolásában.

A 23 éves James Barker és négy társa a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában idén márciusban betört egy házba, ahol a csapatot vezető Steven Green azonnal agyonlőtte a szülőket és kisebbik, hatéves lányt, majd az idősebb, 14 éves lányt Green, Barker és még egy katona megerőszakolta, majd megölte.

A pszichológiai problémák miatt leszerelt Steven Green ellen polgári bíróságon emeltek vádat a Kentucky állambeli Louisville bíróságán, és akár halálra is ítélhetik.

Barker ügyében a Kentuckyban fekvő Fort Campbell támaszponton hozott döntést a hadbíróság.

Az ügyészséggel kötött vádalku keretében a katona bűnösnek vallotta magát nyolc vádpontban, egyebek között gyilkosságban, nemi erőszak elkövetésében, az igazságszolgáltatás bűnszövetségben elkövetett akadályozásával, és vállalta, hogy tanúskodni fog társai ellen.

A vádalkunak köszönhetően elkerülte a halálbüntetést, de életfogytiglani szabadságvesztést kapott a megkegyelmezés lehetőségének fenntartása mellett.

Az ítélet értelmében Barkernek nem kell 90 évnél többet börtönben töltenie, és legkorábban csak húsz év múlva kérhet kegyelmet.

Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet Irakban szolgált amerikai katona ellen hoztak valaha is. A másik három katona még nem döntötte el, hogy bűnösnek vallja-e magát az ügyben.

Eközben a Los Angelestől 130 kilométerre nyugatra fekvő Camp Pendletonban, a tengerészgyalogság támaszpontján ülésező hadbíróság is újabb ítéletet hirdetett.

Huszonegy havi fegyházbüntetésre ítélte a 23 éves Tyler Jackson tizedest, aki nyolc társával tavaly tavasszal brutálisan meggyilkolta a nyugat-iraki Hamdaníja városban az 52 éves Hasim Ibrahim Avadot.

Az ügyben korábban már két ítélet született: a 20 éves Jon Jodka őrvezető tizennyolc havi fegyházbüntetést, a 21 éves Melson Bacos orvostanhallgató pedig egy évi börtönbüntetést kapott.

Mindhárman vádalkut kötöttek az ügyészséggel, és ennek köszönhetik a viszonylag enyhe ítéletet.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×