eur:
395.44
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Anglia, a terroristák első számú célpontja

A brit hírszerzők szerint a szigetország lett az al-Kaida terrorszervezet fő célpontja. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy az Egyesült Királyság és Pakisztán között szoros kapcsolat van, a terrorszervezet fő irányítói pedig a pakisztáni törzsi területeken vannak.

Nagy-Britannia lett az al-Kaida terrorszervezet első számú célpontja - állítják a BBC-nek nyilatkozó terroristaelhárító illetékesek. A források szerint még sosem volt ennyire fenyegető a helyzet.

Az információik alapján a terroristák sejtekbe szerveződve dolgoznak. Minden egységnek van egy vezetője, aki a fegyverekkel foglalkozik, illetve aki az önkénteseket toborozza. A sejtek más-más akción dolgoznak, és néhány egységet egy-egy magasabb rangú vezető fog össze. A tagokat Nagy-Britanniában és Pakisztánban képzik ki.

A brit hírszerzési források állítják: egyre szervezettebb az al-Kaida. Korábban a tálibok afganisztáni megbuktatása miatt föllazult a szervezet, de mára újra erős lett. A terrorszervezet "központja" Pakisztánban van, a törzsi területeken, közel az afgán határhoz. Ez az a vidék, ahol a pakisztáni vezetésnek nem sok befolyása van.

Ideális terep

Mivel Pakisztán volt brit koronagyarmat, a két állam között szoros a kapcsolat, gyakoriak az utazások. Emiatt pedig sokkal vonzóbb célpont lett az Egyesült Királyság. A terrorszervezet elsősorban fiatal férfiakat toboroz, tinédzsereket és húszas éveik elején járókat. Már nem elsősorban a mecsetek környékéről hívnak fiúkat - egyre inkább az egyetemeken és a különböző közösségekben kutakodnak a toborzók.

A hírszerzők ugyanakkor megjegyzik: nem a szénakazalban kell keresniük a tűt, mert szerencsére jó információik vannak arról, hol is kell kutakodniuk a potenciális merénylők után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×