eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az emberek több mint fele nem kínozna

Életeket ment - így kommentálta George Bush amerikai elnök azt az általa jóváhagyott törvényt, amely bírálói szerint lehetőséget ad az amerikai hatóságoknak a terrorizmus támogatásával vádolt személyek kínzására.

A külföldi gyanúsítottak kihallgatásáról és az ellenük folyó jogi eljárásról szóló törvény elméletileg rögzíti a fogva tartottak emberi jogait. Egy felmérés szerint világátlagban az emberek közel kétharmada elutasítja, egyharmaduk viszont megengedhetőnek tartja a kínzást.

Egy tévésorozat is okolható?

A 24 című tévésorozat hőst faragott Jack Bauer ügynökből, aki nem riadt vissza attól, hogy kínzással szerezze meg a fontos információt.

A fiktív hős valószínűleg maga is feltette a BBC felmérésének kérdését, hogy engedélyezhető-e a kínzás.

Az egyik válasz így szólt: a terroristák súlyos fenyegetést jelentenek, így a kormányoknak engedélyezniük kell a kínzás bizonyos formáit azért, hogy ártatlan életeket megmentő információhoz jussanak.

A nemzetközi felmérés megkérdezettjei számára felkínált másik válasz az volt, hogy egyértelműen tiltani kell a kínzást, mert az erkölcstelen, és világszerte visszaveti az emberi jogok tiszteletét.

A válaszok alapján a világ lakosságának többsége - átlagban 59 százalék - elutasítja a kínzás minden formáját. Egyharmad viszont bizonyos mértékben elnézné.

Indiától Olaszországig

Indiában mindössze az emberek 23 százaléka utasítja el a kínzást, szemben az elfogadók 32 százalékával, viszont nagyon sokan nem adtak választ.

A terrorizmussal fenyegetett országokban az emberek jobban elfogadják a kínvallatási módszereket.

Világszerte sok helyen tolerálják

Izraelben közelíti meg legjobban egymást a kínzásellenes és az azt elfogadók aránya. A válaszadók között mindössze 5 százalékkal több az, aki a kemény módszerek ellen van.

Az Egyesült Államokban 58 százalékkal többségben vannak a kínzást elutasítók, de ismét csak magas - 36 százalék - azok aránya, akik el tudják fogadni a kínvallatás valamilyen formáját.

Az emberi jogi gyakorlata miatt bírált Kínában és Oroszországban is magas a kínzást tolerálók aránya, 37 százalék és csak néhány százalékkal vannak többen, akik elutasítják a gyakorlatot.

Irakban sokakat nem zavarna

A naponta elkövetett felekezeti gyilkosságokkal, emberrablásokkal, kivégzésekkel és merényletekkel sújtott Irakban pedig szintén sokan vannak, akiket nem zavarna a kínzás valamilyen formája. Az ő arányuk 42 százalék.

Lengyelországban a válaszadók 27 százaléka vélekedett hasonlóképpen és 62 százalékuk utasította el a kínzást. Az összes vizsgált ország közül ugyanakkor az olaszok állnak ki legkeményebben a kínvallatás ellen - 81 százalékuk határozottan elutasítja a gyakorlatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×