eur:
392.21
usd:
362.76
bux:
73432.16
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Bankhitel becsületszóra, 97 százalékos visszafizetéssel

A Nobel-békedíjjal kitüntetett, a szegények bankárjának nevezett Muhammad Yunus 1976-ban alapította meg a Grameen Bankot, amely speciális feltételekkel nyújt kis összegű kölcsönöket.

A Chittagong-i Egyetem közgazdász-professzorával a ZENIT katolikus hírügynökség munkatársa még 1998-ban beszélgetett.

Arra a kérdésre, mire tanították a szegények, a Nobel-békedíjjal kitüntetett professzor így válaszolt: "Nem ők hozták magukra a nyomorúságot, és nem is az osztályukat alkotó egyének belső korlátainak tudható be... Néhány közgazdász munkahely-teremtésben látja a szegénység problémáinak megoldását. Ám, ha nem pontosítjuk az alkalmazás jellegét, az csak tovább súlyosbítja a nyomort. A bér akár örök szegénységben is tarthatja azt, akinek jövedelméből nem futja arra, hogy az alapvető szükségleteken túl is költekezzék. Minden gazdasági ciklusban a család forrásalapjait kell erősíteni".

Muhammad Yunus szerint a hagyományos bankrendszer meggátolja a szegényt abban, hogy javítson a saját helyzetén, nem engedi, hogy részt vegyen a piaci életben. Nem lustaság, vagy alkalmatlanság okozta személyes, hanem strukturális problémáról, a tőkehiányról van szó.

"A bankoknak nem kellene védeni a gazdagot és tönkretenni a szegényt. Hitelhez jutni: emberi jog" - fogalmazott Muhammad Yunus.

"Évekig próbáltam meggyőzni a hagyományos bankokat, hogy tekintsenek el a járulékos költségektől és kölcsönözzenek kis összeget a szegényeknek. Mindhiába. A szegény azért szegény, mert a rendszer gazdasági apartheidet gyakorol vele szemben. Így aztán, 1976-ban elhatároztam, hogy megalapítom a magam bankját, a Grameen Bankot" - emlékezett vissza a szakember.

Kiemelkedő törlesztési arány

A Grameen Bank biztosíték nélkül ad mikrohitelt. Minden hitelkérésnél csak azt kérik, hogy mutassanak föl egy projektet, melyet öt ember - egyik sem rokon - támogat. Becsületükre ígérik, és szavukat adják, hogy közösen vállalják a felelősséget, hogy visszatérítik a kölcsönt.

A kölcsönről helyben tárgyalnak, az összege 15 és 30 dollár között van. A kamat 16 százalékos, és az első hónap után hetenként történik a visszafizetés.

A kilencvenes évek végén Bangladesben 2,3 millióan kapnak kölcsönt, összesen kétmilliárd dollárt, 94 százalékuk szegénysorsú asszony. A visszafizetési arány 97 százalékos volt.

A Grameen Bank a mai napig összesen 5,1 milliárd dollár kölcsönt folyósított 5,3 millió embernek.

Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×