eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Konzervatív miniszterelnököt választott Svédország

A stockholmi parlament kormányfővé választotta Fredrik Reinfeldt, aki 12 évi szociáldemokrata kormányzás után alakíthat kabinetet. A svéd törvényhozás 349 képviselőjéből 175-en szavaztak a konzervatív politikusra.

Kis többséggel, 175 igen, 169 nem szavazattal választotta a svéd parlament miniszterelnöknek Fredrik Reinfeldt, öt képviselő nem vett részt a voksoláson.

A 41 éves konzervatív politikus (az elmúlt 80 év legfiatalabb svéd kormányfője) egy négypárti jobbközép koalíció élén nyerte meg kis többséggel a szeptember 17- i választásokat, legyőzve a miniszterelnöki posztot 10 éve betöltő Göran Persson vezette szociáldemokratákat.

Fredrik Reinfeldt Mérsékelt Pártja mellett a Centrista Párt, a Liberális Párt és a Kereszténydemokrata Párt alkotja a Szövetség nevű koalíciót, amely az új svéd parlamentben 178 mandátummal rendelkezik, ez alig hárommal több a szükséges többségnél.

A baloldali ellenzéknek, a Szociáldemokrata Pártnak, a Zöld Pártnak és volt kommunistákat tömörítő Baloldali Pártnak összesen 171 képviselője van.

Az új kormányfő csökkentené az adókat a fizetések alacsonyabb sávjaiban, és ugyancsak csökkentené a hosszú távú munkanélküli segélyeket. A reformok második körét a privatizációknak, valamint bizonyos állami monopóliumok megszüntetésének szánja.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×