eur:
393.84
usd:
369.05
bux:
65814.5
2024. április 23. kedd Béla

750 ezres tüntetés a kormány ellen

London történetének legnagyobb tiltakozó tömegfelvonulása és tömeggyűlése 2003. február 15-én volt, amikor a rendőrség számítása szerint 750 ezer főnyi, a szervezők szerint mintegy másfélmilliós tömeg gyűlt össze a Hyde parkban, hogy tüntessen az iraki háború ellen, mert a brit katonai beavatkozás Tony Blair miniszterelnöknek a valósággal ellenkező indoklása nyomán indult meg. A szónokok Blair lemondását követelték, de a kormányfő kimagyarázta magát és a helyén maradt.

A minden rendbontás nélkül lezajlott felvonulás és gyűlés a kellemetlen téli időjárás ellenére Londonban soha nem látott hatalmas tömeget mozgósított. A Temze folyó partján volt az egyik gyülekező hely és a brit főváros közepén, a Piccadillyn a másik.

Rendőrök ezreit kellett mozgósítani a menet és a tömeggyűlés felügyeletére, még a szabadságon lévő járőröket is visszarendelték. Az illetékes miniszter először azt jelentette be, hogy nem ad engedélyt a Hyde park használatára, mert tönkremegy a pázsit, de rendelkezését később visszavonta.

Máig sem egészen tisztázott, miért tartotta szükségesnek George Bush amerikai elnök és a brit kormányfő, hogy Irakot az ENSZ hozzájárulása nélkül, sürgősen meg kell támadni, Szaddám Huszein elnököt és rezsimjét meg kell buktatni. A közvetlen indoklás az volt, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, és ezekkel veszélyezteti a világot. Ilyen fegyverek pedig nem voltak Szaddám Huszein kezében.

Tony Blair nem mondott igazat, és az angol politikában a hazugság csak szigorú államérdekből megbocsátható bűn. A tömeggyűlés szónokai a miniszterelnök lemondását követelték.

"Mondjon le Tony Blair" - hangoztatta London főpolgármestere, a szintén szocialista Ken Livingstone, és ugyanezt követelte egész sor szocialista vezető személyiség, valamint a később Nobel-díjjal kitüntetett drámaíró, Harold Pinter.

Blair pályafutása legkellemetlenebb időszakát élte át, de ügyesen felépített magyarázatokkal, az őszinteséget jól megjátszva, kihúzta magát a slamasztikából. Az ellenzék megerősödött, sikert aratott az önkormányzati választásokon, de csak napjainkban kezdi veszélyeztetni a kormánypárt hatalmát, aminek az is magyarázata lehet, hogy Nagy-Britanniában nincsenek súlyos gazdasági gondok, amelyekért az államvezetés hibáztatható lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×