eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Berlin "vörös" marad

Németország fővárosában, az önálló szövetségi tartománynak számító Berlinben valószínűleg marad az eddigi baloldali koalíció, Mecklenburg-Elő-Pomerániában viszont minden bizonnyal az országoshoz hasonló nagykoalíció alakul.

Az egykori NDK legészakibb tartománya, Mecklenburg-Elő-Pomeránia szociáldemokrata pártjának (SPD) vezetősége úgy döntött, hogy a konzervatív CDU-val kíván koalíciós tárgyalásokat kezdeni, véget vetve a tartományban nyolc éve tartó "vörös-vörös", azaz a szociáldemokraták és a baloldali PDS kormányzásának.

A szeptember 17-i választásokon az SPD a szavazatok 30,2 százalékát szerezte meg, második helyen a CDU végzett a voksok 28,8 százalékával, míg a baloldali PDS - akárcsak négy évvel ezelőtt - 16,8 százalékot szerzett. A választás nagy meglepetését a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) sikere jelentette, a szélsőjobboldali párt ugyanis a szavazatok 7,3 százalékát megszerezve bejutott a tartományi parlamentbe.

A korábbi koalíciós partner lecserélését Harald Ringstorff tartományi miniszterelnök azzal indokolta, hogy a tartomány rendkívül nehéz gazdasági és szociális helyzete mindenképp stabil kormányzást tesz szükségessé, ami a helyi parlamentben csak a CDU-val biztosítható.

A tartományi kormányfő megemlítette azt is: az előzetes egyeztetések azt bizonyították, hogy az SPD és a CDU gazdasági programjában sok a közös elem.

Berlinben marad a vörös koalíció

Nem változik ezzel szemben a korábbi "vörös-vörös" kormányzás az önálló tartománynak számító Berlinben, ahol a szociáldemokraták péntek este az eddigi partnerrel, a PDS-szel való koalíciós tárgyalások mellett döntöttek.

A szociáldemokraták elnöksége az eddigi kormányzás eredményességével, valamint a koalíciós partner megbízhatóságával indokolta a döntést.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×