eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Brutális vádak Amerika ellen

A guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak túlnyomó többségét az amerikaiakkal szövetséges afgán gerillák vagy pakisztániak fogták el és adták át az amerikai hadseregnek, több ezer dollár fejpénz ellenében - áll az Amnesty International Londonban kiadott jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének vizsgálati jelentése szerint a guantánamói őrizetesek több mint 85 százalékát nem az amerikai hatóságok vették őrizetbe, hanem az afganisztáni Északi Szövetség harcosai, illetve pakisztániak, abban az időszakban, amikor az Egyesült Államok minden egyes átadott "terroristáért" ötezer dollárt fizetett.

Az Amnesty International (AI) a jelentéshez mellékelte az amerikaiak által a térségben terjesztett szórólapok egy példányát. Ezen az áll, hogy a tálibellenes erőket segítők "olyan vagyonhoz és hatalomhoz juthatnak, amilyenről eddig nem is álmodhattak". A szórólap szerint több millió dollár is ütheti a markát mindazoknak, akik segítenek a tálibellenes erőknek az al-Kaida és a tálibok kötelékébe tartozó gyilkosok elfogásában.

"Ennyi pénzből élete végéig gondját viselheti családjának, falujának és törzsének ... vásároljon haszonállatokat, orvosi ellátást, tankönyveket, lakást mindenkinek" - olvasható az Amnesty International által bemutatott amerikai szórólapon.

Emberkereskedelem?

A jelentés szerint a fejpénzrendszer hatására százakat kaptak el tömeges őrizetbe vételek során, sokakat közülük "terroristaként" adtak el az Egyesült Államoknak, csupán az elfogásból hasznot húzó foglyul ejtő szavára alapozva. Több százan így kerültek a guantánamói táborba, a bagrami légitámaszpontra vagy az Egyesült Államok által fenntartott más, titkos gyűjtőhelyekre.

A több ezer dolláros jutalmak miatt fejvadászok - köztük gyakran rendőrök - sokszor találomra ejtettek foglyul különböző nemzetiségű embereket, és eladták őket az Egyesült Államoknak - áll az AI vizsgálati jelentésében.

Az emberi jogi szervezet olyan eseteket is említ, amikor nőket és csecsemőket ejtettek foglyul. A jelentés szerint Pakisztánban más esetekben is vettek őrizetbe gyerekeket a terror elleni háborúra hivatkozva, és hónapokig, évekig tartották őket börtönben anélkül, hogy büntetőeljárást indítottak volna ellenük.

Különösen a Pakisztán által titokban őrizetben tartottak vannak kitéve kínzásoknak. Az áldozatokat esetenként fejjel lefelé akasztják fel, verik, vagy étel- és alvásmegvonással kínozzák őket.

A pakisztáni külügyminisztérium visszautasította az AI jelentését, amely szerinte nem hiteles. Tasznim Aszlam külügyi szóvivő tagadta az AI állítását, amely szerint a pakisztáni titkosszolgálat több száz terroristagyanús személyt hurcolt el.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×