INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az oroszok tüzet nyitottak egy japán rákászhajóra

InfoRádió / MTI
Tüzet nyitott egy orosz járőrhajó egy japán rákhalászhajóra az orosz ellenőrzés alá tartozó déli Kuril-szigetek közelében, amelyeket Japánban Északi Területeknek neveznek.

A lövöldözésben - a japán parti őrség tisztje szerint - egy halász meghalt. Az orosz tengeri hatóságok elfogták a 4,9 tonnás hajót, miután moszkvai állítás szerint a hajó nem volt hajlandó felszólításra megállni.

A parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos végű incidens a térségben.

A japán külügyminisztérium tiltakozó közleményében, amelyet Oroszország tokiói ügyvivőjének adtak át, elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, a japán hajó és legénységnek azonnali szabadon bocsátását, valamint kártérítést és az orosz felelősök megbüntetését követelte.

Az orosz ügyvivő ugyanakkor újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a japán hajó gyaníthatóan megsértette az orosz felségvizeket.

A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél található, gyéren lakott négy szigetet a szovjet hadsereg a második világháború utolsó napjaiban foglalta el. Tokió a megszállást törvénytelennek tekinti.

Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a jogutód Oroszország hivatalos békeszerződést kössön.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az idén júliusban felajánlotta, hogy élesszék fel az 1956-os szovjet-japán deklarációt, amelyben Moszkva beleegyezett két kisebb sziget visszaadásába. Japán azonban ezt elégtelennek tartja, és a területi vitáról folyó tárgyalások azóta is zsákutcában vannak.

A címlapról ajánljuk