eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

Az oroszok tüzet nyitottak egy japán rákászhajóra

Tüzet nyitott egy orosz járőrhajó egy japán rákhalászhajóra az orosz ellenőrzés alá tartozó déli Kuril-szigetek közelében, amelyeket Japánban Északi Területeknek neveznek.

A lövöldözésben - a japán parti őrség tisztje szerint - egy halász meghalt. Az orosz tengeri hatóságok elfogták a 4,9 tonnás hajót, miután moszkvai állítás szerint a hajó nem volt hajlandó felszólításra megállni.

A parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos végű incidens a térségben.

A japán külügyminisztérium tiltakozó közleményében, amelyet Oroszország tokiói ügyvivőjének adtak át, elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, a japán hajó és legénységnek azonnali szabadon bocsátását, valamint kártérítést és az orosz felelősök megbüntetését követelte.

Az orosz ügyvivő ugyanakkor újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a japán hajó gyaníthatóan megsértette az orosz felségvizeket.

A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél található, gyéren lakott négy szigetet a szovjet hadsereg a második világháború utolsó napjaiban foglalta el. Tokió a megszállást törvénytelennek tekinti.

Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a jogutód Oroszország hivatalos békeszerződést kössön.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az idén júliusban felajánlotta, hogy élesszék fel az 1956-os szovjet-japán deklarációt, amelyben Moszkva beleegyezett két kisebb sziget visszaadásába. Japán azonban ezt elégtelennek tartja, és a területi vitáról folyó tárgyalások azóta is zsákutcában vannak.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×