eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Biztonságosak a német atomerőművek

A svédországi Forsmark atomreaktorában nemrég fellépett üzemzavar Berlinben aggodalmat váltott ki a német környezetvédelmi miniszterben és elrendelte a 17 német nukleáris erőmű felülvizsgálását. A reaktorbiztonság kérdése a tartományok hatáskörébe tartozik. Az illetékes tartományi miniszterek szerdán terjesztették elő tapasztalataikat.

A berlini kormány környezetvédelmi minisztere a forsmarki üzemzavarra utalva leszögezte, hogy szó sem lehet a németországi atomerőművek üzemeltetésének meghosszabbításáról.

Az előző kormány ugyanis - főleg a Zöldpárt szorgalmazására - kimondta, hogy 2020-ig a német reaktorokat fokozatosan bezárják.

Jelenleg 17 német reaktorban folyik energiatermelés és mint a tartományok környezetvédelmi miniszterei szerdán beterjesztett jelentésükben megállapították, az atomerőművek áramszolgáltatásában semmilyen körülmények között sem léphet fel üzemzavar.

Nem lehet teljesen kizárni a hibák lehetőségét

A svédországi Forsmarkban az áramszolgáltatás elakadása okozta a balesetet, amely még a biztonsági berendezéseket is megbénította és csak 20 perccel a hiba fellépése után tudtak úrrá lenni a helyzeten.

A jelentés azonban rámutatott arra, hogy a folyamatos ellenőrzések dacára sem lehet kizárni a hibalehetőséget - így az atomtechnológia változatlanul komoly veszélyforrást jelent a környezetre.

Példaként az észak-németországi Brunsbüttelben működő atomerőműben rendszeresen fellépő üzemzavarokat említette, amelyek között azonban csupán két esetben kellett rendkívüli óvintézkedéseket életbe léptetni.

Biztonságosak a német atomerőművek

A német energiahivatal elnöke szerdán Berlinben kijelentette, hogy értesülései szerint sem kell a svédországihoz hasonló balesettől tartani Németországban, viszont ő is síkra szállt amellett, hogy a korábbi megállapodást betartva fokozatosan le kell állítani a 17 reaktor üzemeltetését.

Az állami műszaki ellenőrző hivatal vezetője is biztonságosnak ítélte a német atomerőműveket és úgy vélte, hogy a Forsmarkban fellépett üzemzavarhoz hasonló veszély aligha fenyeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×