INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nem volt parkolóhely: bírálat a kormánynak?

Infostart / InfoRádió
Az új szlovák miniszterelnök nem tart attól, hogy külföldön negatív fogadtatásban részesül Ján Slota magyarellenes kijelentései miatt. Robert Fico egy hírtelevíziónak nyilatkozva stabilnak minősítette a nemrég alakult kormánykoalíciót.

Robert Fico a TA 3 hírtelevízió vitaműsorában megpróbálta bagatellizálni a kormányát ért külföldi bírálatokat. Mint mondta, nem fogja kommentálni az egyes politikusok kijelentéseit mindaddig, amíg azok nem törvénysértőek vagy nem sértik súlyosan az ország érdekeit.

Fico szerint Slota magyarellenes kijelentései nem okoznak gondokat a kormánykoalíció számára. A kormányfő attól sem tart, hogy kormánya külföldön negatív fogadtatásban részesülhet - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Hova megy először Fico?


Egyelőre nem tudni, hova vezet majd Robert Fico első hivatalos külföldi útja. Szlovák lapértesülések szerint mindenesetre valószínű, hogy a szlovák kormányfő szeptember elején ellátogat Brüsszelbe és Strasbourgba is.

Fico az elmúlt napokban többször is védelmébe vette koalíciós partnerét és elutasította azokat a bírálatokat melyek a kormánykoalíció összetétele, főleg a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati szerepe ellen irányultak. A miniszterelnök szerint a kormány összetételéről a szlovák nép és nem külföld döntött.

Nem az egyetértés, csak a parkolóhely hiányzott

A vitaműsorban a miniszterelnök cáfolta, hogy máris a széthúzás első jelei mutatkoznának a kormánykoalíción belül. Azt, hogy az egyik koalíciós párt, a HZDS elnöke, Vladimir Meciar nem volt jelen a parlamentben a kormányprogramról szóló szavazáson, Fico nem tartja jelzésértékűnek.

A miniszterelnök kijelentette: nincs oka kételkedni Meciar magyarázatában, miszerint ezért késte le a szavazást, mivel nem tudott parkolóhelyet találni. Megfigyelők azonban ezt az indokot nevetségesnek tartják. Szerintük Meciar így üzent Ficónak, hogy fenntartásai vannak politikájával szemben.


A címlapról ajánljuk