INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hivatalba lépett az új ukrán kormányfő

InfoRádió / MTI
Aláírta a kormánykoalíció elveit rögzítő nyilatkozatot az ukrán államfő és a miniszterelnök-jelölt, a parlament pedig jóváhagyta Viktor Janukovics kormányfővé való kinevezését.

Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics a dokumentumban elkötelezte magát az ország egységének megteremtése, valamint a NATO- és az európai uniós csatlakozást kitűző politika továbbvitele mellett.

Viktor Juscsenko elnök azután egyezett bele az oroszbarát Viktor Janukovics kormányfői jelölésébe, hogy garanciát kapott tőle arra: nem akadályozza a piaci reformok és a nyugatbarát politika folytatását.

Az ukrán parlament - a megállapodásnak megfelelően - azóta meg is szavazta Viktor Janukovicsot miniszterelnöknek. A 450 fős törvényhozásban 271 képviselő szavazott igennel. A korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko Blokkja bojkottálta a szavazást.

Ellenfelek egyeztek meg

A parlament döntése értelmében Janukovics azonnal hivatalba lép. Viktor Juscsenko a parlamenti ülésteremben aláírta a Janukovics kinevezéséről szóló rendeletet, lezárva ezzel a március 26-i parlamenti választások óta tartó belpolitikai patthelyzetet.

Az 56 éves Viktor Janukovics, az oroszbarátnak tartott ellenzéki Régiók Pártja vezetője másodszor tölti e a kormányfői tisztséget.

Ugyanaz a Viktor Juscsenko államfő nevezte most ki, aki 2005 januárjában leváltotta a posztról, miután a választási csalások miatt megismételt fordulóban, a narancsszínű forradalom támogatásával legyőzte őt az elnökválasztáson.

A címlapról ajánljuk