INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

Mozgósítás Kubában - nézze meg Castrót szakáll nélkül!

InfoRádió / MTI

Kubában mozgósítják a tömegszervezeteket és fokozzák a védelmi készültséget egy esetleges külső agresszió vagy belső felkelés elhárítására. Az Egyesült Államok bírálta a hatalom átadását Fidel Castro öccsének.

"A harci eszközök készen állnak a védelmünkre" - ezzel a címmel közölt riportot egy havannai fegyvergyárból a kubai kommunista párt központi lapja, a Granma. A cikk szerint a modernizáció révén nőttek a harci képességek, a harceszközök manőverezési lehetőségei.

A Prensa Latina hivatalos hírügynökség az ország védelmi doktrínájáról, "az egész nép harcáról" ír, ami azt jelenti, hogy a reguláris csapatok mellett civilek is harcba szállnak, ha invázió következik be. A televízió is foglalkozik olyan témákkal, mint "a birodalmi fenyegetés" vagy "a miami maffia".

Fokozott éberség

Az úgynevezett forradalmi védelmi bizottságok (CDR), amelyek a lakóközösségek tagjaiból állnak, felszólítást kaptak vezetőségüktől, hogy fokozott éberséggel, a nap 24 órájában őrizzék a munkahelyeket, ültetvényeket és a lakóhelyeket.

Hol van Raúl Castro?

Egy esetleges támadásnál is jobban nyugtalanítja azonban az embereket az, hogy hol van Raúl Castro, akire Fidel Castro elnök a hatalmat bízta műtétje és lábadozása idejére. Raúl Castro a hétfő esti bejelentés óta ugyanis egyszer sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és írásos nyilatkozatot sem tett.

Washingtonnak nem tetszik a hatalomátadás módja

Washingtonban bírálták a kubai hatalomátadás módját. "Raúl Castrónak az állam élére tétele megfosztja a kubai népet attól a jogától, hogy maga válassza meg a kormányzatot" - fogalmazott egy közleményben csütörtökön Sean McCormack külügyi szóvivő.

"A kubaiaknak tudniuk kell, hogy nincs jobb barátjuk Amerikánál, amelynek támogatására számíthatnak a demokratikus jövő felé vezető folyamatban. Készek vagyunk gyors humanitárius segélyt adni, hogy elősegítsük az igazi átmenetet" - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

Fidel Castro Amerikában élő húga elítélte a Miamiban folyó ünnepléseket. A tekintélyes méretű helyi kubai emigráns közösség tagjai ugyanis az utcára vonultak, miután a hét elején Kubában bejelentették: Fidel Castro egészségi állapota miatt ideiglenesen átadta az ország vezetését öccsének.

Az ünneplés káros "az ügyre, az országra és az emigránsokra nézve" - kommentálta a floridai eseményeket a 60-as évek óta az Egyesült Államokban élő Juanita Castro. A kubai elnök húga szerint ideje megállítani a gyűlöletet.

Bár sokan vannak, akik úgy gondolják, Fidel Castro már nem is él, emigráns húga kijelentette: bátyjához közeli forrásokból úgy értesült, hogy állapota stabil és elhagyhatta az intenzív osztályt.

(Forrás: BBC)


A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018