eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Keresd a nőt! - Egymást golyózták ki a magyarok az ENSZ-ben

Két ember személyes vitája miatt kikerült Magyarország egy ENSZ-bizottságból. A nők jogaival foglalkozó testület régi tagját a magyar kormány nem támogatta tovább, ő pedig utódja alól rúgta ki a széket.

Nem lesz magyar tagja a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ-bizottságnak. A New York-i testületben eddig Morvai Krisztina büntetőjogász, az ELTE docense képviselte Magyarországot. Az ő négyéves megbízatása azonban idén lejárt. Utódja Pető Andrea, a zsidó-feminista Eszter Táska Alapítvány alapítója lett volna, de végül mégsem lesz magyar a bizottságban.

A hvg.hu írása szerint azért, mert Morvai Krisztina - köznapi nyelven szólva - megfúrta Pető Andreát az ENSZ-nél. Morvai ugyanis írt egy levelet a tagállamoknak, amiben a hvg.hu szerint "saját kormányát vádolta meg, hogy izraeli nyomásnak engedve a következő négy évre nem az ő mandátumát hosszabbították meg, hanem egy cionista nőszervezet aktivistáját, Pető Andreát jelölték a posztra".

Sajtóhírek szerint a palesztin és beduin nők sorsát szívén viselő Morvai Krisztina nem volt jóban a magyar kormánnyal. A Külügyminisztérium szóvivője, Polgár Viktor ezt alátámasztotta az InfoRádiónak.


Szakmaiság kontra kormányjelöltség?


Morvai Krisztina az InfoRádiónak nyilatkozva "visszavágott" a Külügyminisztériumnak. Azt hangsúlyozta, hogy esküt tett független szakértőként, tilos is lett volna együttműködnie, vagy utasításokat elfogadnia a magyar kormánytól.

"Óriási tévedésben van a kormány, ha azt gondolja, hogy ott a magyar államot, a magyar kormányt, vagy akár Magyarországot kellett képviselnem" - hangsúlyozta a büntetőjogász.

Pető Andrea az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a bizottságban azt képviselte volna, amit szakmailag helyesnek tart, de "minden félnek meg kell hallgatni a véleményét és kooperálni, illetve tájékoztatni kell arról, hogy milyen feladatok várnak az emberre, tekintettel arra, hogy ez egy kormányjelöltség".

Mindenki megfúrt mindenkit?

Morvai Krisztina az InfoRádióban is azt sejtette: Magyarország izraeli nyomásra nem jelölte őt újra a nők jogaival foglalkozó nemzetközi testületbe. Izrael ugyanis sérelmezte, hogy a megszállt területeken élő palesztin és az Izraelben élő arab, illetve beduin nők helyzetéről tett fel kérdéseket.

Arra a kérdésre, hogy ő is fontosnak tartaná-e akkora hangsúllyal képviselni a palesztin és arab beduin nőket is, mint Morvai Krisztina, Pető Andrea azt mondta: mindenki érdekeit fontos figyelembe venni, "természetesen kellő bölcsességgel azokat a prioritásokat kell követni, amik különben a bizottság különböző nyilatkozataiban megtalálhatóak... nem egy személyes keresztes hadjáratnak kell tekinteni...".

Kampány vagy tájékoztatás?


Pető Andrea

Pető Andrea úgy fogalmazott: nem tudná megmondani, miért hiúsult meg bizottsági tagsága, de határozottan kijelentette: Morvai Krisztina kampányolt ellene helyi kapcsolatait és az ENSZ-folyamatok ismeretét felhasználva.

Morvai Krisztina ugyanakkor azt állítja: nem kampányolt Pető Andrea ellen, csak tájékoztatta a tagállamokat "a véletleneknek arról a sajátos egybeeséséről", hogy miután az izraeli kormány nyilvános panaszlevélben tiltakozott az általa feltett kérdések ellen, a magyar kormány - a bevett szokásokkal ellentétben - nem őt jelölte újra a posztra, hanem egy zsidó nőszervezet alapítóját.

A kör tehát bezárult: ha mindenkinek igaza van, akkor belharcok miatt nem lesz magyar képviselő egy ENSZ-testületben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×