eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jobb, mint James Bond: ötletbörze Fidel Castro megölésére

A kubai elnök súlyos betegsége ismét előtérbe állította azokat a kísérleteket, amelyekkel amerikai ügynökök és kubai emigránsok akarták őt meggyilkolni. A kubai titkosszolgálatok korábbi vezetője azt írta: legalább 638 alkalommal kísérelték meg Fidel Castro likvidálását.

A módszerek változatossága olyan zavarba ejtő, és némelyik annyira képtelennek tűnik, hogy valószínűleg még egy James Bond-filmben is túlzásnak éreznénk. Mérgező pirulák, robbanó kagylók és szivarok egyaránt előfordultak az ötletek között.

Fabio Escalante, a kubai titkosszolgálat korábbi irányítója 638 merényletkísérletet számolt össze, és könyvet is írt erről. Ha a szám soknak tűnik, jusson eszünkbe, hogy Fidel Castro már 1959 óta hatalmon van, a szocialista Kuba pedig olyan az Egyesült Államok számára, mint farkasembernek a telihold.

Az ötletek közül talán a robbanó szivar a legismertebb, de sok más elképzelés sem kevésbé bizarr. Az amerikai titkosszolgálat emberei ismerték a Commandante búvárkodás iránti szenvedélyét, és hatalmas mennyiségben halmoztak fel puhatestűeket, hogy találjanak egy elég nagy kagylót, amelybe belefér a szükséges mennyiségű robbanóanyag.

Egy másik terv szerint mérgező gombával fertőzték volna meg a kubai elnök búvárruháját. John Kennedy amerikai elnök meggyilkolása után két nappal pedig egy fecskendőtűvel felfegyverkezett ügynök indult Castro ellen, sikertelenül.

Nem húzta meg a ravaszt a szerető

A 638 Ways to Kill Castro (638 módszer Castro megölésére) című film producere elmondta azt is: egy alkalommal a kubai vezető korábbi szeretőjét vették rá a merényletre. A nő a mérget tartalmazó krémet az alvó Castro szájába akarta tenni, de ő felébredt, és azonnal megértette, hogy korábbi kedvese meg akarta ölni. Ekkor felajánlotta a saját pisztolyát, de a nő nem volt képes a döntő elhatározásra.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megpróbált mérget juttatni Fidel Castro zsebkendőjébe, teájába és kávéjába is, mindannyiszor sikertelenül. 2000-ben, amikor a kubai elnök Panamába látogatott, 90 kilogramm robbanóanyagot tettek a pódium alá, de a kubai titkosszolgálat megtalálta azt, mielőtt még Castro beszélni kezdett volna.

A CIA egyszerűbb módszereket is megpróbált: alvilági figurákat bérelt fel a pártvezető lelövésére, de ennek csak annyi haszna lett, hogy elnökségének korai éveivel ellentétben Castro később már nem járt-kelt egyedül Havanna utcáin.

Fidel Castro látszólagos elpusztíthatatlansága a kubai humorban is megjelent. Az egyik vicc szerint, amikor az elnök egy galapagosi teknőst kapott ajándékba, és megtudta, hogy száz évig él, azt mondta: "Ez a baj a háziállatokkal. Ragaszkodsz hozzájuk, aztán pedig meghalnak neked."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×