eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Megállapodás a terrorelhárításról Németországban

A terrorelhárítás központi irányításában Németország legmagasabb pontján, a csaknem 3000 méter magas Zugspitzén tartott értekezletükön állapodtak meg a tartományok belügyminiszterei a szövetségi belügyminiszterrel.

Wolfgang Schäuble már régóta szorgalmazta, hogy egy kézbe fussanak össze az értesülések az erőszak-cselekmények időben történő megakadályozása érdekében. Az ellenzéknek azonban komoly fenntartásai vannak egy központi terrorelhárítási adattár létrehozásával kapcsolatban.

A központi adattár létrehozásáról a nyári szünet után dönt a törvényhozás. Megszavazása csaknem biztosnak tűnik, noha az ellenzéki pártok alkotmányellenesnek minősítik a rendőrség
és a titkosszolgálatok elkülönítésének feloldását, rámutatva arra, hogy az adattár megteremtése után a rendőrség is szabadon hozzáférhet olyan értesülésekhez is, amelyekbe eddig csupán az állambiztonsági szervek tekinthettek bele.

A berlini kormány belügyminisztere, Schäuble javaslatára létrehozandó adattárba gyűjtik majd a tartományokból, a szövetségi hatóságoktól továbbá a külföldről kapott értesüléseket gyanús személyekről, de még cégről, sőt alapítványokról is, amelyek kapcsolatban állnak szélsőséges iszlám csoportokkal - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A személyes adatok mellett központilag fogják tárolni a gyanúba keveredett egyének bankszámláját, internet-kapcsolatait és rögzített telefonbeszélgetéseit is. Becslések szerint a központi adattárba máris több ezer személyről gyűjtött értesülések betáplálása vár.

A belügyi szervek az új intézménytől azt remélik, hogy még eredményesebbé tehetik a terrorizmus elleni küzdelmet, amelyet Angela Merkel kancellár már hivatalba lépésekor a kormány elsődleges feladatának nevezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×