eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Közel-keleti feszültség a magyar parlamentben

Izrael elutasította, hogy azonnali tűzszünetet kössön a Hezbollahhal Libanonban. Amir Peretz védelmi miniszter azt mondta, hogy ha most leállítják az offenzívát, akkor a szélsőségesek "ismét felütik fejüket." A közel-keleti feszültség egy időre a magyar parlament folyosóin is érződött: az Európai Ügyek Bizottsága külön-külön hallgatta meg hétfőn az izraeli és libanoni nagykövetet.

Bár egy pillanatra csak pár méter választotta el egymástól Izrael és Libanon magyarországi nagykövetét, a két férfi nem üdvözölte egymást és nem ráztak kezet. Diplomáciai kapcsolat híján ugyanis nem jelenhetnek meg együtt. A vasárnapi 56 áldozatot követelő kánai légitámadás után pedig valószínűleg nem is akartak volna.

Izrael ugyan hétfő hajnaltól amerikai nyomásra 48 órás moratóriumot hirdetett a légitámadásokra, harci gépei ezután is bombáztak.

Izrael sajnálja az ártatlan áldozatokat


A 48 órás moratórium az izraeli nagykövet szerint azt szolgálja, hogy a bombázott területekről biztonságos helyre menekülhessen a lakosság. Kérdés azonban, hogy hogyan bízhat a civil lakosság Izrael szavában, ha miután elhagyják otthonaikat, továbbra is életveszélyben vannak? A kánai incidensben ugyanis nagyrészt olyan libanoniak haltak meg, akik máshonnan menekültek.

David Admon kijelentette: Izrael nagyon sajnálja, hogy ártatlanok halnak meg, de Dél-Libanonban kórházakba és iskolákba rejtenek el rakétákat a Hezbollah harcosai.

A Hezbollah csak Libanont védi?

Husszein Musszavi libanoni nagykövet hasonlóképpen szenvedélyes hangon képviselte a libanoni álláspontot. "A Hezbollah harcosok bátor srácok, akik nem Iránt, vagy Szíriát hanem Libanont védik, mert libanoniak" - fejtegette, és közben fényképeket mutatott be az izraeli légitámadásokban megcsonkított, szétszaggatott és összeégett áldozatokról.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy honnan kapják a fegyvert, Husszein Musszavi úgy válaszolt: "ha Amerika, vagy Európa ad nekünk fegyvert, akkor nem fogjuk máshol keresni. De ha a nyugat nem ad, ahol máshol kell keresni. Miért utasítsuk vissza, ha Szíria segíteni akar nekünk?"

A nagykövet szerint csak visszaütöttek

A nagykövet szerint a Hezbollah válaszként kezdte támadni az izraeli civileket. A két elrabolt izraeli katonát szavai szerint azért "tartóztatták le", hogy kicseréljék őket az Izrael által fogva tartott libanoniakra. De Izrael nem tárgyalni akart, hanem háborút indított - fejtegette.

A tűzszünet lehetőségével kapcsolatban a nagykövet azt mondta: ha az ENSZ határozatot hoz róla, végrehajtják, de azt akarják, hogy izraeli területen is legyenek békefenntartók. Erről a lehetőségről azonban eddig egyik nagyhatalom sem beszélt. Hozzátette még: nem fogadnák bizalommal a NATO erőket, mert az amerikaiak és a britek Izrael javára elfogultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×