eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tovább maradnak az amerikai katonák Irakban

Százhúsz nappal meghosszabbította Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter három és fél ezer amerikai katona iraki szolgálati idejét annak érdekében, hogy visszaszorítsák a csillapodni nem akaró bagdadi erőszakhullámot - jelentette be a tárca.

A döntés azt jelzi, hogy az amerikai haderő feladta a reményt, hogy idén fokozatosan csökkentheti az arab országban állomásozó csapatainak létszámát. Jelenleg mintegy 130 ezer amerikai katona szolgál Irakban.

Védelmi minisztériumi tisztségviselők szerint a hosszabbítás annak a - hivatalosan még nem véglegesített - tervnek a része, amelynek értelmében ötezer amerikai katonával, és velük együtt páncélozott harcjárművekkel és harckocsikkal erősítenék meg a biztonsági erőket Bagdadban.

A katonákat Irak más részeiből vezényelnék a fővárosba. Az elképzelés szerint az amerikai katonák iraki rendőrökkel és katonákkal együtt járőröznének, lényegében minden műveletet közösen végeznének.

Rumsfeld csütörtöki döntése egy olyan amerikai alakulatot érint, amely jelenleg Észak-Irakban állomásozik.

A washingtoni védelmi minisztérium azt az elvet követi, hogy az Irakban egymást rotációs alapon váltó amerikai katonai alakulatok egyike se maradjon egy évnél tovább az arab országban.

Mindazonáltal már korábban is előfordult, hogy a harctéri parancsnokok kritikusnak ítélt időszakokban ennél hosszabb szolgálatra kötelezték a katonákat, mint például az iraki síiták 2004-es felkelése idején.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×