eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Huszonkilenc áldozata van az amerikai hőségnek

Legkevesebb huszonkilenc halottat követelt a hét végén az Egyesült Államokat perzselő hőhullám. Az elektromos hálózatok túlterheltsége miatt a lakások egy részében nincs áram. Németországban a viharok okoztak károkat, de az előrjelzések szerint hamarosan visszatér a kánikula.

Több amerikai nagyvárosban 40 fok fölötti nappali hőmérsékletet mértek árnyékban az elmúlt napokban.

A közép-amerikai Missouri államban a települések villany és klímaberendezések nélkül maradt lakónegyedeiben a nemzeti gárda egységei külön ellenőrzik a forró lakásokat. Sokan a rendőrség és a tűzoltóság által létesített hűsülő központokban töltik az éjszakákat.

Több mint félmillióan maradtak áram nélkül St. Louisban, ahol heves esőzések, fákat döntő és vezetékeket szaggató szelek súlyosbították a hőhullámot.

Oklahomában heten haltak meg. A 42 fokos hőségben az egyik államközi autóút burkolata annyira megolvadt, hogy időlegesen le kellett zárni a forgalom elől.

Nyugaton sem könnyebb

A hőmérő higanyszála az észak-nyugati Washington államban és a dél-nyugati Kaliforniában is negyven fok fölé kúszott, utóbbiban rekordszintű áramfogyasztást mértek.

New Yorkban a 38 fokos hőségben becslések szerint 260 ezren nem tudják bekapcsolni a lakásokban a hűtőberendezéseket. A hatodik napja tartó áramszünet elsősorban Queens lakónegyedeit érinti. Michael Bloomberg főpolgármester magyarázatot követelt a Con Edison áramszolgáltató vállalattól a hosszú ideig tartó áramkimaradásra.

Hőség miatti haláleseteket jelentettek Illinois, Kansas, Pennsilvania, Arkansas, Indiana, Dél-Dakota és Tennessee államokból is.

Viharok Németországban

Szélsőségek jellemezték az elmúlt napokban Németország időjárását: miközben Karlsruhe környékén forgószél pusztított, a most nyaralni indulók tikkasztó hőségben izzadhattak a közlekedési dugókban.

Az ítéletidő nem csak Karlsruhe környékére, Németország délnyugati részére, hanem Bajorországra is jellemző volt egészen vasárnap reggelig. A forgószélben egy tetőjavító Hambrückenben nyolc métert zuhant és lábát törte. A forgószél ötven házat is megrongált a településen.

Koblenzet és Kaiserslauternt viharos erejű széllel párosuló heves eső sújtotta. A víz megemelte a csatornafedelek tetejét, vasúti aluljárókat árasztott el, a szél fákat csavart ki.

A hétvégén legkevesebb öt ember vesztette életét fürdőzés közben. Schleswig-Holstein tartomány partjai előtt egy ötéves kisfiú fulladt a tengerbe, Heidenheimben egy 72 éves férfi becsülte túl az erejét: futás közben mondta fel szervezete a szolgálatot.

Visszatér a kánikula

A meteorológusok a következő hétre is kánikulát ígérnek Németországban, egyes előrejelzések szerint az igen meleg idő akár augusztus közepéig is eltarthat.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha Európában kiterjedt területeket sújt tartósan a hőség, akkor csökkenteni kell az erőművek teljesítményét: az amúgy is felmelegedett folyók csökkenő vízszintje miatt egyre nagyobb gondot jelent a hűtésre szánt víz kiemelése.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×