eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Libanon lerohanására készül Izrael?

Az izraeli légierő 150 célpontot bombázott az elmúlt 24 órában Libanonban - közölte egy katonai szóvivő.

A megcélzott objektumok között több fegyverraktár, 11 rakétakilövő-állás, valamint 12, Libanont Szíriával összekötő út volt.

Az izraeli tüzérség rendszeresen lövi a libanoni határövezetet, ahonnan a Hezbollah síita szervezet rakétatámadásait indítja a zsidó állam északi része ellen.

A Libanonban állomásozó ENSZ-erők arról számoltak be, hogy Izrael három nappal ezelőtt állásokat épített ki két libanoni határfaluban, de egyelőre nem vezényeltek oda jelentős erőket.

Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy "kisebb csapatmozgásokat végeznek az izraeli szárazföldi erők Dél-Libanon egyes pontjain".

Ezek között a szóvivő Marún ar-Rasz körzetét említette, Avivím helységtől északra, ahol csütörtökön négy izraeli katona halt meg a Hezbollahhal vívott összecsapásban.

Ugyanakkor egy másik katonai illetékes cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint küszöbön állna a Libanon elleni szárazföldi invázió.

A hezbollah tíz rakétát lőtt ki izraeli városokra, a robbanásokban tízen megsebesültek.

Annan diplomáciai megoldást sürgetett

Kofi Annan ENSZ-főtitkár figyelmeztette Izraelt, hogy egy esetleges libanoni invázió fokozná a Hezbollah Izrael-ellenes támadásait, egyúttal arra buzdította Washingtont, hogy vonja be Szíriát és Iránt a konfliktus megoldásába.

Annan szerint ha az izraeli csapatok huzamosabb ideig Dél-Libanonban maradnának, ahogy azt korábban is tették, csak növekedne az ellenállás velük szemben.

A világszervezet első embere megismételte csütörtöki tűzszüneti felhívását, amelyet az interjúban "humanitárius fegyverszünetként" is jellemzett.

Közölte, hogy ez lehetővé tenné a diplomácia felülkerekedését, miközben nem zárná ki a konfliktus hosszú távú megoldását.

Folytatódik a menekülés Libanonból

Több mint kétszáz, Libanonból kimenekített orosz állampolgár érkezett repülőgéppel Moszkvába.

Orosz híradások szerint a hajnali órákban előbb egy Ciprusról indult gép 40, majd egy Szíriából indult repülő 174 orosz állampolgárt, köztük 62 gyermeket vitt Moszkvába.

Szíriából újabb repülőgép érkezését várják. Ennek fedélzetén a tervek szerint több mint 50, Libanonból evakuált orosz állampolgár lesz.

Izrael megkönnyíti a humanitárius szállítmányok - élelmiszer, gyógyszer és egyéb szükséges felszerelés - eljuttatását a bombázások miatt otthonaikból elmenekülni kényszerült emberek ezreinek.

A Libanonból menekülők számára nyitott folyosón túl Izrael felállít egy kétirányú humanitárius folyosót is a rászorulók számára - közölte Dan Gillerman, Izrael ENSZ-nagykövete.

Sok menekülő libanoni a palesztin menekülttáborokban talál helyet. Palesztin illetékesek szerint ez "szolidaritási gesztus".

Amerikai segítség?

Az Egyesült Államok nagy pontosságú, távirányítású bombákat küldött titokban hajóval a múlt héten Izraelnek a Libanon elleni hadműveletek megkezdése után - írta a The New York Times.

Mint a Bush-kormányzat névtelenséget kérő illetékeseire hivatkozó lap internetes kiadásából kiderül, Izrael kérésére Washington sürgős döntést hozott a fegyverek küldéséről, amelyek részei egy tavaly megkötött, több millió dolláros fegyverüzletnek.

Egyes katonai források szerint a bombák azonnali szállítására vonatkozó izraeli követelés meglehetősen szokatlan, és megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy az Olmert-kormány nagyobb szabású katonai akcióra készül Libanonban.

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője is elismerte a lapnak, hogy a hadsereg "precíziós fegyvereket" használ a Hezbollah katonai potenciáljának semlegesítésére és a civil áldozatok minimalizálására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×