eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Halott bankár, Opus Dei és összeesküvés

Holtan találták pénteken Parma közelében a két héttel ezelőtt elrabolt, az Opus Deihez közelálló olasz nagybankárt, a Parmalat óriáscég csődjének egyik kulcsfiguráját. Gianmario Roveranót július 5-én rabolták el.

Egy autópálya mellett talált rá az olasz rendőrség az olasz nagybankár, Gianmario Roverano holttestére. A befolyásos egyházi szervezethez, az Opus Deihez közel álló pénzembert még a hónap elején rabolták el.

A 70 éves bankár aznap éppen az Opus Dei egyik összejöveteléről indult haza, amikor eltűnt. Sajtóértesülések szerint ezt követően hazatelefonált feleségének, majd titkárnőjének, hogy sürgősen utaljanak át egymillió eurót, hogy "rendezzenek egy ausztriai üzletet".

Az olasz igazságszolgáltatás ezt követően befagyasztotta Gianmario Roverano számláit, miután meggyőződtek arról, hogy emberrablás történt és nem szándékos eltűnés.

A Parmalat-botrány kulcsfigurája volt

A bankár belekeveredett minden idők legnagyobb európai pénzügyi botrányába, a Parmalat élelmiszeripari óriáscég csődjébe, amelynek számláiban a vizsgálat mintegy 14 milliárd eurós hiányt talált.

Gianmario Roverano volt az, aki az Akros Finanziaria pénzügyi csoport alapítójaként segítette annak idején a Parmalat részvényeit tőzsdére juttatni. A parmai ügyészség "csalással elkövetett bankcsőd céljából történt bűnszövetkezés" címen indított Roverano ellen eljárást. Az ügynek több mint 60 gyanúsítottja volt.

Egy pénzügyi tanácsadó gyilkolta meg

A hatóságok már korábban őrizetbe vettek egy informatikai szakembert, egy munkást és egy pénzügyi tanácsadót. Ez utóbbi, Filippo Botteri, bevallotta, hogy ő rabolta el és ő ölte meg Roveranót, majd elvezette a nyomozókat a bankár holttestének rejtekhelyére is.

A feltételezések szerint az emberrablás és a gyilkosság egy balul sikerült ingatlanakció része volt, amelyben Botteri állítólag komoly összeget veszített.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×