eur:
393.03
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Megkezdődött a tusnádfürdői szabadegyetem

Az Európai Unión belüli román-magyar viszony lehetséges modelljeinek elemzésével indult Tusnádfürdőn a XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Az Európai Unió a román-magyar rivalizálás és a román-magyar együttműködés terepe is lehet - jelentett ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyári egyetem nyitónapján.

A fideszes politikus úgy vélte: a XVII. szabadegyetem nemcsak a címben jelölt másik Magyarországról, és egy másik Romániáról szólhat, hanem egy másik Európáról is, amely a kelet-közép-európai országok csatlakozásával jöhet létre.

A szlovákiai kormányalakítást, a lengyelországi euroszkepticizmust, a magyarországi gazdaságpolitikai helyzetet és a romániai kisebbségpolitikát említve megjegyezte: Közép-Európa az unión belül is perifériára szorulhat.

A kérdésben gyökeresen más véleményt fogalmazott meg Szabó Vilmos, a külügyi bizottság alelnöke.

A szocialista politikus kivételesen szerencsésnek találta az országok helyzetét. Megállapította, hogy Románia és Magyarország egyaránt abban érdekelt, hogy sikeres legyen az unióban. Ráadásul ez nem ütközik sem a nagyhatalmak, sem a szomszédos országok érdekeivel.

A román-magyar viszony tekintetében cseppet sem volt optimista Smaranda Enache, a marosvásárhelyi Pro Európa Liga társelnöke. Úgy vélte: Romániában ma is a magyar célokat elutasító diskurzus a meghatározó, és az ország a kisebbségi ügyek rendezetlenségét az unióba is beviszi.

Az Európai Unió pedig nincs felkészülve arra, hogy megeméssze a román-magyar konfliktust.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×