eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Konfliktus a turistaszezon közepén

Bár a libanoni kormányban vannak tagjai a Hezbollahnak, az állam mégsem tudja befolyásolni a szervezet döntéseit - mondta Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóközpontjának a vezetője. Mint mondta: a Közel-Keleten Izrael után a Hezbollah rendelkezik a legerősebb katonai szervezettel.

A szervezet különösen Dél-Libanonban erős - mondta a szakértő. Erre a területre a libanoni kormánynak nincs igazi befolyása.

A kabinetnek egyébként komoly gondot jelentett annak eldöntése: hogyan értékelje a Hezbollah támadását.

Az Európában terrorszervezetnek tartott Hezbollah azonban nem függ a libanoni kormánytól. Sokkal inkább saját vezetőinek, valamit a támogatóinak: Szíriának és Iránnak van alárendelve.

Libanon vezetése még kontrollt sem gyakorol a szervezet felett. Ennek is köszönhető, hogy a konfliktus a turistaszezon közepén bontakozott ki - vélte a szakértő.

A Hezbollah - hasonlóan az ismert terrorszervezetekhez - jelentős társadalmi bázissal rendelkezik, mivel több szociális funkciót is ellát.

Tálas Péter szerint a Hezbollah ellen úgy védekezhetne a libanoni kormány, hogy kiterjeszti az ország egészére politikai fennhatóságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×