eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Sötétség borult Bejrútra

Folytatja a libanoni célpontok elleni légicsapásait az izraeli légierő, miután a Hezbollah rakétákat lőtt ki az észak-izraeli Haifára. 8 civil meghalt, 14-en megsebesültek. Az izraeli hadsereg felszólította a dél-libanoni lakosságot, hogy meneküljön északra, mert újabb támadások várhatók.

A katonai vezetők azzal vádolták meg Iránt, hogy több gárdistája is segíti a libanoni gerillákat, akik iráni gyártmányú rakétákat vetnek be a támadásokban; Teherán visszautasította a feltételezést.

Éjszaka az áramellátó központok és üzemanyag-raktárak sorozatos bombázása után Bejrút nagy része sötétségbe borult, a külvárosok lakóinak többsége elhagyta otthonát.

A libanoni miniszterelnök ismét azonnali és általános tűzszünetet kért az ENSZ védnöksége alatt. Fuád Szinjóra ugyanakkor úgy vélte: a Biztonsági Tanács halogatja a beavatkozást, hogy Izrael időt kapjon Libanonnal szembeni követeléseinek elfogadtatására. Izrael a tűzszünet előfeltételeként a Hezbollah visszavonulását követeli a Litáni folyótól északra eső területekre. A kormány közlése szerint a szervezetnek át kell adnia rakétakészletét a libanoni hadseregnek, amelynek be kell vonulnia az Izraellel szomszédos határtérségbe.

Libanonban eddig csaknem 100 civil vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete, vagyis szerda óta. Közben Szíria azonnali megtorlással fenyegette meg Izraelt, ha a zsidó állam légiereje megtámadná. Az izraeli kormány azt közölte: nincs szándékában szíriai célpontokat bombázni.

Libanon félmilliárd dollárra becsüli az izraeli offenzíva által eddig okozott közvetlen veszteségeit. Dzsihád Azúr pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ezek csak hozzávetőleges számok, mivel az izraeli támadások folytatódása miatt egyelőre lehetetlen teljes körűen felmérni a keletkezett károkat. Hozzátette: mindezt tetézik a különböző bevételkiesések.

Az izraeli hadműveletek szerdai kezdete óta a turisták tömegesen menekülnek Szíria felé. Az izraeli hadsereg csütörtök óta szinte teljes tengeri, légi és földi blokád alatt tartja a szomszédos országot.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×